Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Beskära lövträd

2013-04-11 21:36 #0 av: Chestnut

Hur hårt kan man gå på följande träd och när är bästa tiden att beskära dem (om man behöver med andra ord)? Alla exemplar är minst 10-20 år gamla.

  • Alm (har dessutom kommit rotskott(?) runt stammen på en av dem, kan man ta bort dem utan vidare?)
  • Äppleträd modell väldigt stort (bortåt 3-4 m högt åtminstone) och förmodligen inte så efterskött, är många små/mindre grenar som sticker ut från själva grundstammen och inte genererar frukt, kan man ta bort dem?
  • Paradisäppleträd
  • Oxel

Vad gäller almarna och oxlarna är jag mest fundersam då de har fått mer och mer låga grenar som helt enkelt är i vägen när man går i trädgården. 

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2013-04-12 06:09 #1 av: Bjornen

Alm och oxel bör inte beskäras annat än stamkvista för att få ett fint träd men inte för lågt ställda grenverk. Oxel är svagt blödande men kan beskäras i mindre omfattning även på våren. Såga först av grenen en bit från stammen så att tyngden försvinner. Därefter tas resten bort genom att såga alldeles utanför grenkragen.

Paradis kan gallras försiktigt men där är ju blomningen det viktigaste. Eventuellt grenar som är i vägen tas bort och andra grenar som inte är så fina.

Äppelträd är viktigare att beskära. Unga eller äldre träd bör beskäras vår eller vårvinter. Andra träd kan beskäras under lövtiden. Äppelträd kan beskäras året runt men man bör undvika extremt kalla perioder och bladsprickningen. Beskärning bör göras så att grenarna kortas ner så att trädet får ett pyramidformat utseende men lite begränsande på höjden. Kronan ska ha ett brett och utriktat grenverk som ger god solbelysning på alla renar. Efter en kraftig beskärning krävs minst en efterföljande beskärning 1-3 år efter. Sommarbeskärning ger färre vattskott och andra beskärning blir inte så omfattande. 

Alla normala träd bör ha ett växtsätt så att man kan gå runt stammen nästan raklång.

Anmäl
2013-04-15 10:16 #2 av: Chestnut

#1 Tack!

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.