Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Så på friland

2013-04-11 16:05 #0 av: Milllicent

Har letat svar på internet men inte hittat något så jag hamnade här, hoppas någon kan svara på denna kanske dumma frågaSkämtar

Vissa fröer kan sås på friland endast avsett för uppdrivning, vad innebär det? Att man sår direkt på växtplatsen? Har det någon betydelse vilken årstid man sår på friland?


Anmäl
2013-04-12 06:18 #1 av: Bjornen

Normalt sår man ettåriga växter under våren. Vissa växter med kort växtperiod kan sås i omgångar som t.ex. rädisa och sallat. Långdagsväxter bör sås riktigt tidigt på friland (april) eller under högsommar (efter 15/7) som t.ex. spenat och asiatiska bladgrönsaker. 

Tvååriga och vinterannuella växter sås på sensommaren som. t.ex. pense, borstnejlika (moderna sorter tvååriga men äldre sorter fleråriga)

Perenner kan sås från tidiga våren till sena hösten. De flesta arter blommar inte första året oavsett hur tidigt de sås. Några undantag finns som t.ex. bellis och några nejlikarter som kan ge blomning även första år. Fröer som behöver stratifiering (frostbehandling) sås bäst på höst-senhöst utomhus och gror först på våren. 

Anmäl
2013-04-12 11:49 #2 av: Milllicent

Tack! Det handlar om buskar/träd som behöver stratifiering men det kändes enklast att så dem direkt på växtplatsen om det skulle vara möjligt så får naturen sköta det själv än att ha flera kylskåp i bruk inneLer

Anmäl
2013-04-12 17:19 #3 av: Bjornen

Riktig stratifiering kan inte lyckas i kylskåp, utan det krävs ett antal minusgrader.

Anmäl
2013-04-13 23:30 #4 av: Milllicent

Ok, tack! Det kan vara bra att veta om något inte lyckas i kyl!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.