Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdens byggprojekt

Tips för slänt i trädgård!

2013-04-10 12:29 #0 av: Sheena

Hej ni!

Skulle behöva lite tips, både estetiska och rent praktiska för vår dumma slänt i trädgården.

Vill få bort den lilla stenmuren för att öka på bredden på "gången" mellan mur och altan.. funderade för på att gräva bort en del jord och flytta muren inåt en meter eller så men tänkte sen att det är ju ett jäkla jobb att få en mur att passa ihop.. som definitivt inte passar ihop eller ser direkt fin ut nu heller.

Så tänkte sen att det kanske finns nån slags växt som inte direkt behöver skötas och som vill växa på en brant sluttning.. om man tar bort mur och en del jord (gör sluttningen brantare alltså) och som då binder fast jorden också så det inte rasar vid störtregn och så.

Är det önsketänkande från min sida eller finns det nån sån växt?

Skulle det se bra ut eller har ni nått annat tips på vad man skulle kunna göra? Vill inte lägga ner för mycket pengar och det behöver absolut inte se "modern" eller nygjort ut på ngt vis då hela trädgården ser gammal och oskött ut.. hehe

Så tacksam om nån vill komma med lite tips eller ideer!

Anmäl
2013-04-10 12:48 #1 av: Sheena

Ett annat alternativ är ju sten, tänker mig sånna där oregelbundna lite knöggliga, rätt ljusa stenar, hittar dock inga sånna på nån byggvaruhus-sida.. kanske är de för mycket 80-tal. Minns att föräldrarna hade sånt hemma innan de gjorde om för massa år sedan.

Nån som minns vad sånna kan tänkas heta?

Hur funkar det i så fall, det är rätt mycket ogräs i slänten med, kan man lägga nån duk och sedan jord plus sten med nån växt emellan som bider ihop eller ska man typ "limma ihop" stenarna med betong eller nått? Hur kan man hindra ogräs från att komma upp emellan om man inte kan lägga en duk under?

Haha.. ni hör att det är en nybörjare som funderar va? Skrattar

Anmäl
2013-04-12 14:47 #2 av: Milllicent

Någon marktäckare? Impecta har ju fröer så man kan så dem själv, blir inte lika dyrt.. annars tycker jag jordgubbar sprider sig helt otroligt mycket och inte tillåter så mycket ogräs.

Anmäl
2013-04-13 18:55 #3 av: Sheena

Jordgubbar?? Låter ju läckert med de måste väl rensas o hållas på med? Vill ju helst att det ska va grönt större delen av sommaren också.. är jordgubbsplantor det? 

Anmäl
2013-04-13 23:27 #4 av: Milllicent

De jordgubbar jag har är gröna jämt känns det som och jag bor i norra norrland. Direkt snön försvinner är det gröna små blad och de sprider sig som attan. Jag vet faktiskt inte om man måste rensa kring dem om man låter dem växa vilt, har flyttat mina till en slänt vi har för att se om de sprider sig lika bra där, de gick inte att ha "instängda" i en träram med jord eftersom de spred sig så mycket. 

Anmäl
2013-04-15 10:14 #5 av: Chestnut

Tänkte också jordgubbar eller kanske ännu hellre revbildande smultron. Sprider sig som bara den och växer dem "vilt" behöver man inte rensa.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2013-04-15 12:04 #6 av: Sheena

Häftigt!! Hade ingen aning om att sånt kunde växa på det viset. Lipar


Hur sätter man smultron eller jordgubbarna på bästa sätt då.. Skulle tro det handlar om totalt ca 10kvm i slutändan.. hur tätt behöver man sätta plantorna för att det iaf ska se någorlunda okej ut i år tror ni? Blir många va?

Hinner man så plantor själv att sätta ut när det blir lite varmare, eller skulle ja tänkt på det för längesedan?

Anmäl