Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Jungfruhirs kylperiod av frösådd?

2013-04-01 15:30 #0 av: beem

Jag har idag  sått i  Jungfruhirs - Panicum Virgatum - 'Fontaine' och funderar över detta med stratifiering.  

Jag har tidigare läst att den ska sås ytligt och i  rumstemp. 

Nu har jag även hittat en uppgift om att fröerna ska stratifieras 4-6 veckor efter att först ha ståt inne i värme 2-3 veckor.

Ska fröerna kylbehandlas eller  ej - någon som vet och kanske själv har testat.


Anmäl
2013-04-01 23:41 #1 av: Bjornen

Jungfruhirs har ju ett flerårigt gräs med utbredning från Mexico till Kanada och det berättar att de inte ska stratifieras. Det odlas i stor utsträckning som energigräs i Amerika och man sår det alltid på våren. Med tanke på dess biologi kan hända att grobarheten förbättras vid köldbehandling (torra frön köldbehandlas) eftersom de ofta behåller fröna kvar som vinterståndare, men stratifiering vill jag avråda från.  Jungfruhirs hör till de gräsarter som behåller sin grobarhet under längre tid än normalt andra gräsarter (10 år). Stratifiering skulle de kanske därför klara men då måste de snabbt ut i kylan direkt efter sådd, annars startar groningen och en frysning därefter riskerar att döda grodden. Stratifiering är vanlig hos växter som normalt växer i bergstrakter och har en tidig blomning och att fröna ramlar ner i jorden redan under hösten. De flesta av dessa arter har hårda fröskal eller innehåller groningshämmande ämnen som förstörs av ordentlig frost. Överlag är stratifiering av gräs ovanlig gräsarter och jag har aldrig hört talas om någon gräsart som behöver stratifiering. Man skulle kunna tänka sig hos några arktiska gräsarter men där är ju vanligt med vivipara småax och då är fröspridning inte aktuell. Gräsarter är normalt lättgrodda.

Anmäl
2013-04-02 09:56 #2 av: beem

Då får det bli utan stratifiering. 

Tack för ett jättebra och utförligt svar.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.