Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Lökar och knölväxter

Hibiskus sticklingar

2013-04-01 09:23 #0 av: Malluppa

Jag har kanske lite för tidigt planterat hibiskus knölarna, för ca 3 veckor sedan. Nu har dom skutit långa fina skott. När jag googlade så var det lite si och så med hur man rotar dessa sticklingar.

Jag blandade upp vanlig såjord med vermiculit, stoppade ner ett skott på ca 12-15 cm, med 4-5 blad kvar, och sedan satte jag en plastpåse med hål i över.

Nu när jag läser vidare på nätet står det oftare att man ska sätta dom unga gröna skotten i vatten, och dom mer vedartade sticklingarna i jord. Hur bör jag göra nu? Ska jag hoppas på det bästa eller ska jag ta upp dom ur jorden och sätta dom i vatten?

Vh/Malin

Anmäl
2013-04-01 10:42 #1 av: Bjornen

Hibiskussticklingar bör tas endast som förvedade sticklingar och bör sättas direkt i jord. Rotbildningen kan ta lång tid och jag haft sticklingar som stått i ett drygt år i krukan innan de börjat etablera sig.

Klacksticklingar brukar etablera sig bäst.

Anmäl
2013-04-02 13:33 #2 av: Malluppa

Oj, nu har jag nog fått snurr på hjärnan, jag menar Dahlior!  Hoppas på nytt svar :)

Anmäl
2013-04-02 18:34 #3 av: Bjornen

Dahlior var något annat. Sticklingar skär av alldeles nedanför ett bladpar och åtminstone ett bladpar tas bort. De bör sättas direkt i jorden. Om skotten är långa och bleka är risken större att rotbildningen misslyckas.

Anmäl
2013-04-02 19:11 #4 av: Malluppa

Okej, då har jag gjort lite rätt. Krävs plastpåsen över? och bör jag toppa dom nya plantorna någon gång, efter att dom rotat sig?

Anmäl
2013-04-03 06:48 #5 av: Bjornen

Plastpåse är nödvändig, då så tidiga dahliaskott oftast är ovanligt långa och veka och då är rotbildningsförmågan begränsad. Sannolikt behövs toppning någon gång.

Anmäl
2013-04-16 17:35 #6 av: Mingo

Jag toppade min hibiskus för många månader sen - och skotten har stått i vatten sen dess, plötsligt bildades en knopp så jag köpte såjord och planterade det skottet och just idag blommade den :)
Anmäl
2013-04-20 12:39 #7 av: Bjornen

Jag förstår inte varför du skulle köpa så mager jord som såjord.

Anmäl
2013-05-10 00:36 #8 av: Mingo

Inte jag heller, jag kan INGENTING OM växter i princip, men den verkar trivas i alla fall :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.