Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

Gammal trädgård

2013-04-01 09:12 #0 av: ceiling8

Hej!

Vi har flyttat in i ett nytt hus där det inte bott några trädgårdsfantaster innan om man säger så...;) Det som finns är fyra träd och ett antal olika buskar. Allt är helt vildvuxet och väldigt risigt. Så nu undrar jag om man vågar sig på att klippa och hur mycket man kan ta. Det är bland annat två spirea som är jättefula och har en hel del döda grenar och ett gigantiskt plommonträd som är som ett skatbo och ett äppleträd som är alldeles för tätt. Är det någon som kan ge tips på hur man bäst går tillväga? VÄLDIGT tacksam för hjälp;)

Anmäl
2013-04-01 10:36 #1 av: Bjornen

Plommonträdet får inte beskäras nu annat än det som är död ved. Samma sak gäller alla stenfruktträd, lönn, björk och valnöt. Alla dessa ska beskäras under tiden de har löv.

De flesta andra kan beskäras året runt, men vårbeskärning innebär att försommarblommande buskar mister en blomning.

Anmäl
2013-04-02 08:42 #2 av: ceiling8

Så jag kan klippa ner buskarna till ungefär 10-15 cm utan problem? Förmodligen ska vi flytta på dem också för nu står de för tätt och växer in varandra. Kan det göras när som?

Anmäl
2013-04-02 09:03 #3 av: Bjornen

Flyttning av buskar och träd bör göras då de är lövfria och allra bäst på senhösten men fungerar också tidig vår men det kräver mera vattning. Nedskärning är lämpligt att göra i samband med flytt för att kompensera skadade rötter. Många buskar klarar även sommarflyttning, men det kräver nedskärning och riklig vattning samt gärna även skuggning från värsta solen. Berberis, krusbär och hagtorn bör man undvika sommaromplantering, då de är extra torkkänsliga.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.