Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

När ska jag så?

2013-02-26 07:36 #0 av: Verticalvein

Hej jag har tänkt att förvandla min balkong till en liten trädgård den här sommaren och jag har tänkt mig att ha det här:

*Körsbärstomater
*Sockerärtor
*Morötter
*Jordgubbar
*Spenat
*Oregano
*Rödbettor?
*Salvia
*Tagetes
*Salladslök
*Körvel
*Basilika
*Klematis eller en djungelgurka

Jag har tänkt mig att ha allting i en ganska liten skala så jag får plats med det på balkongen men nu slog tanken mig, när ska jag börja så alla frön?

Anmäl
2013-02-26 07:44 #1 av: VildaVittra

Körsbärstomater- förodlas, står på påsen när.
*Sockerärtor- direktsådd
*Morötter- direktsådd
*Jordgubbar- där kan du få plantor gratis närmaste trädgård med ett jordgubbsland om du ber snällt.
*Spenat- direktsådd
*Oregano- direktsådd (växer dock vilt i sverige)
*Rödbetor- direktsådd
*Salvia- vet faktiskt inte, jag skulle köpa en planta, de är kinkiga
*Tagetes- när du vill, jag direktsådde vid midsommar för höstblomning
*Salladslök- kan förodlas, står på påsen
*Körvel- noll koll
*Basilika- kan  odlas året om i kruka
*Klematis eller en djungelgurka-ingen aning

Smart platssparare: http://www.growingagreenerworld.com/creating-a-pallet-garden-step-by-step-instructions/

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-02-26 19:13 #2 av: Bjornen

Ärter, morot, rödbeta, körvel och salladslök sås direkt. Spenat sås direkt i april eller från mitten av juli. Ju längre norrut du bor desto viktigare att du håller tiderna. Tomat sås inomhus. Basilika odlas bäst inomhus och får aldrig utsättas för temperaturer under +8. Djungelgurka förodlas. Klematis sås lämpligen inomhus och kan ge blommor år 2, annars tas sticklingar av sommarblommande sorter. De är perenner men övervintrar knappeligen på balkong. Tagetes och prydnadssorter av salvia sås inomhus och odlas som ettåriga och frostkänsliga. Kryddsalvia är perenn och kan möjligen övervintra på balkong men skyddas för värsta vinterfrosten och vintertorkan. Den kan knappast skördas första året om de inte sås inomhus. Oregano är perenn och ganska tålig sås bäst inomhus först men kan också sås direkt. Jordgubbar sås tidigt om det ska bli någon skörd första året. De är perenner men behöver skyddas under vintern på balkong. Enklast sätts plantor av vanliga jordgubbar som dock har kortare skördeperiod.   

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.