Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

har dom överlevt tro?

2013-01-06 23:23 #0 av: Atropa

detta är första året jag odlat i kruka eftersom jag bott i hus innan men nu i lägenhet. har en gräslök och en citrontimjan som står på balkongen i krukor. tror ni dom överlever? kan man ha dom över vintern i kruka?

Anmäl
2013-01-07 06:55 #1 av: Bjornen

Sannolikt övervintrar gräslöken, mem mer tveksamt med timjan som brukar vilja ha markkontakt om de står i kruka.

Anmäl
2013-01-07 12:01 #2 av: Atropa

okej , vi får se då!:)

Anmäl
2013-01-12 09:56 #3 av: idipidi

Jag har övervintrat både gräslök och citrontimjan på balkong, så det kan gå. Citrontimjanen upplever jag som tåligare än "vanlig" timjan, men vet inte om det stämmer alltid.

Anmäl
2013-01-12 10:03 #4 av: Bjornen

Vanlig timjan är väl nästan inte ens värt att försöka övervintra, då den bör odlas som ettårig. Citrontimjan är oftast en variant av backtimjan, som finns vildväxande i vårt land och lätt att övervintra åtminstone på inte allt för tung jord.

Anmäl
2013-01-12 13:53 #5 av: Alexander/zon3

#4 Hur menar du att citrontimjan är en sort av backtimjan ?

Vad man kan läsa på wiki ska det tydligen inte vara en hybrid (som innan där stortimjan och kryddtimjan ingick). Annars vad jag lärt mig har varit att det är en natrulig hybrid. Ett gammalt namn visar dock att det är en variant av backtimjan men det verkar som om det inte är korrekt att använda.

Har flera kryddtimjan och citrontimjan i min timjansamling här i zon 3-4 i västssveriges inland. Citrontimjanen frösår sig väldigt mycket ibland även krydd. Kryddtimjanen övervintrar flesta vintrar men kan frysa ner. I kruka klarar sig inte kryddtimjan här däremot går det bra att ta in i ett svalt fönster med extraljus.

Anmäl
2013-01-12 19:59 #6 av: Bjornen

Vanligen citrontimjan en marktäckare och mycket lik backtimjan och man använder det latinska namnet Thymus serpyllum var, cirtonoides. Sannolikt borde den istället heta Thymus serpyllum ssp. serphyllum var. citronoides, för att skilja den från tanatimjan som växer på fjällhedar.

Anmäl
2013-01-12 22:14 #7 av: Alexander/zon3

Skud; så det är ju ingen variant av backtimjan

Thymus x citriodorus  (Pers.) Schweigg. & Körte
citrontimjan Skud-nr: 5931


Betoning: citriodorus

Namn på andra språk
citrontimian (dan),  lemon thyme (eng),  sitruuna-ajuruoho (fin) 

Egenskaper

Livsform: dvärgbuske
Användning: kryddväxt ute, kosmetika
Utbredning: Europa
Härstamning: Thymus pulegioides × vulgaris
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.