Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Flytta ett gammalt äppelträd

2012-10-18 14:31 #0 av: helisa

Tyvärr måste jag kapa ner vårt gammal äppeträd då vi måste gräva på tomten. Frågan är om det skulle klara en flytt om man gräver med grävmaskin, det skulle behöva flytta mellan 10-20 meter.

Anmäl
2012-10-19 06:32 #1 av: Bjornen

Chansen att det lyckas är som störst om det görs på senhösten. Om det sker under 2-3 år lyckas det som oftast med succesiv rotbeskärning så att nya sugrötter bildas. 

Allt beror på ålder och omständigheter. Träd som är friska och inte alltför uråldriga bör klara en flytt. Beskärning av grenverket rekommenderas efter omplanteringen. Snygga också till eventuella skador som skett under flytten. 

Anmäl
2012-10-19 14:15 #2 av: helisa

Kan tyvärr inte flytta trädet förrän til våren, trädet är minst 40 år gammalt. Det är en gammal sort av en lokla äppelsort som tyvärr är nästintill omöjlig att få tag på  :(

 

Anmäl
2012-10-19 22:10 #3 av: Bjornen

Ta åtminstone ympris och ympa dem i ett annat träd.

Anmäl
2012-10-20 07:17 #4 av: helisa

Naturligtvis :) tack Björnen för den påminnelsen. Helt glömmt att det går att göra så.

Då ska jag bara hitta nåt att ympa på, men det ordnar sig säkert :)

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.