Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Basilika inne

2012-10-04 11:00 #0 av: Chieko

Ibland sägs det att de kryddväxter man köper i vanlig butik inte går att få att klara sig någon längre tid. Jag vill bara tala om att så är INTE fallet med basilika! Jag tröttnade på min efter ett år: den drack såna otroliga mängder vatten och var helt galet stor ;)

 

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-10-04 11:01 #1 av: Chieko

Här kommer lite andra bilder på hur den har sett ut när den var något vackrare ;)

 

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-10-04 11:02 #2 av: Chieko

Jag lät den gå i blommning för jag tyckte de var så söta!

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-10-04 11:05 #3 av: Chieko

Nu funderar jag på om jag ska stoppa dit en ny basilika eller om jag ska testa något annat! Timjan gick inte så bra inne, men den växte väldigt fint på balkongen (även den köpt i matbutik). Tror jag ska ta in rosmarinen från balkongen till helgen, den blir nog inte glad när det blir kallt. Kanske min lavendel också? Eller trivs den bättre om jag stoppar den ute i mammas trädgård?

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-10-14 05:55 #4 av: Bjornen

Basilika är normalt svårodlad både inne och ute. Lagom vattning, lagom temperatur (aldrig under 8 grader) och lagom med ljus.

Timjan vill ha frost under vintern. Kryddtimjan är normalt svår att övervintra även utomhus och odlas normalt som ettårig. Om den övervintrar har den kort livslängd.

Rosmarin tål frost bra men ska helst inte varaktigt ha kallare än cirka 5 minusgrader. Svår att övervintra inomhus och största problemet är tillvänjningen till ett torrt och varmt inomhusklimat. Svalt (5-10 grader) och ljust med lagom vattning.

Lavendel övervintrar normalt bra i zon 1-4 på väldränerad växtplats. Bör ha minusgrader under vintern.

Anmäl
2012-10-14 11:10 #5 av: Lavine

Nu stod den visserligen utomhus hela sommaren, men mynta har jag god erfarenhet av att få att överleva, trots att det är en "Konsumkruka". Flört

Anmäl
2012-10-14 20:26 #6 av: Chieko

#4 I så fall var kanske min basilika undantaget som bekräftade regeln ;) Lättare växt får man leta efter! Jag vet inte hur många gånger den slokade av för lite vatten: bara att dränka så var den glad igen några timmar senare!

Min timjan, oregano och lavendel står nu i mammas rabatt, får väl se hur de klarar vintern. Jordgubben med revor flyttade också dit. Rosmarinen står stor och ståtlig på köksbordet, den får hålla så länge den  håller och tills den dör har jag den i bröd och mat.

#5 Ja men mynta är väl känd för sin otroliga växtkraft? Man rekommenderar ju att den planteras i hink ute i landet, för att inte över helt! Det kanske man skulle ha en nästa sommar föresten... Ska ju vara gott i te och sånt...

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl