Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Beskära gammal röd vinbärsbuske

2012-08-28 23:39 #0 av: [Aquelegia]

Tänkte ge mig på buskarna på torpet då ingen gett dom någon kärlek på MÅNGA år om än kanske aldrig tom.

Bör jag vara försiktig med beskärningen eller ta i med hårdhanskarna och rensa från allt gammalt ?
Visst har det kommit bär men ganska små och det är rysligt svårt att komma åt. Mycket gamla grenar som är mossbetäckta.

Anmäl
2012-08-29 07:01 #1 av: Bjornen

Vinbär kan beskäras helt och hållet men då uteblir nästa år skörd helt och hållet. Även året därpå blir skörden svag. Normalt ger grenarna som bäst skörtd då de är 3-4 år ganla. Normalt beskär man därför de äldsta grenarna och eventuellt tar bort någon av de yngre för att hålla lagom täthet.

Lite gödsling med t.ex. kogödsel i höst eller vår kan ge ökad fart på buskarma. Undvik NPK och hönsgödsel och aldrig på hösten. Bärbuskar behöver speciellt kalium.

Anmäl
2012-08-29 14:25 #2 av: [Aquelegia]

Okej då skär jag bara bort som äldsta grenarna. Är ju ändå bara jag som plockar vinbären så det är mig det går ut över om det inte blir någon skörd men lite vill jag allt haGlad Kan jag göra det redan nu eller är det för tidigt? Har plockat rent busken från vinbär. Gödsel skulle nog inte skada den gamlingen heller. Bara att sno lite koskit från kohagen intill. Dom gick där i våras kan jag ta den skiten då?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.