Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Vilda växter och ogräs

Jätteloka??

2012-07-19 16:33 #0 av: AnnaFagerell

Behöver hjälp med identifiering av denna växt. Ser ut att vara jätteloka(björnloka) men jag tvekar ändå. Den är vit/lila i flockblommigheten och bladen på de större växterna liknar lokans men sen har jag mindre växter också och där är bladen ej lika.

De är mellan 20-150cm höga. Blommar med flockiga vita/lila (ej gröna) blommor och har en kraftig stjälk. Inte alls lik hundkex som är smal i stjälken. Den växer både i kolonier samt ensamma. Jorden är väldigt våt, ligger vid några dammar men är mitt i mitt bete åt hästarna.

Lägger ett par bilder

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2012-07-19 16:35 #1 av: AnnaFagerell

Det märkliga är att efter blomning ser den ut såhär... inte alls som lokan

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2012-07-19 16:36 #2 av: AnnaFagerell

Detta bladet liknar lokans

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2012-07-19 16:37 #3 av: AnnaFagerell

Blomman

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2012-07-19 16:37 #4 av: AnnaFagerell

En till på blomman

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2012-07-19 17:15 #5 av: Bjornen

Ingen av bilderna visar någon farlig växt utan snarare ätbar eller goda istället.

De tre första bilderna visar troligen kåltistel som är en inte alltför vanlig vild växt i sdra Sverige på fuktigare mark.

De två sista visar strätta eller kvanne som är en tvåårig växt och ätbara. Kvanne är en mycket viktig växt i norra Sverige och har använts flitigt bland samerna genom sitt innehåll av C-vitamin. Under medeltiden och framåt var det en viktig exportvara från Norge till Frankrike. Kanderad angelikarot var för drygt hundra år sedan en delikatess.

Den sibiriska jättebjörnlokan är mycket högväxt art och normalt blir de 2 meter hög och ibland ännu högre. De är fototoxiska och man ska inte hantera dem då det kan ge sårskador. Särskilt farliga är de i soligt och varmt väder och känsliga perioner kan få svåra brännskador.

Anmäl
2012-07-19 17:54 #6 av: AnnaFagerell

#5 tack så hemskt mycket!! den första tyckte jag också såg ut som en tistel men man vill ju inte testa ta i den...  Då kan jag hugga ner dessa utan att vara speciellt försiktig, tack!

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2012-07-19 20:09 #7 av: Bjornen

Hugg inte ner dem njut av dem istället. Kåltisteln saknar jag imion visningsträdgård så jag skulle mycket gärna ha dem hos mig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.