Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Rensa morötter, hur?

2012-07-07 16:11 #0 av: pebb

Okej, jag känner mig lite korkad, men ställer frågan ändå, hur ska jag egentligen rensa mina morötter? Dom börjar komma upp och är väl ca 3 cm långa, när ska jag börja och vilka ska jag spara och på vilket avstånd ska dom vara från varandra?

(flytta gärna om den passar bättre i en annat grupp)

Anmäl
2012-07-07 19:03 #1 av: dolfen

Jag skulle gallra bort de som står närmast varandra.

Vid senare gallring kan man ju även avnjuta de morötter man gallrar bort.

 

Anmäl
2012-07-08 07:01 #2 av: Bjornen

Rensa bort allt ogräs och så att alla morotsplantor är fria i ett första steg. Gallra gärna flera gånger och skörda de späda morötterna. Avståndet mellan dem bestämmer hur stora de ska bli. Ta bort de minsta och spar de finaste plantorna varje gång.

Undvika att rensa och gallra när det är soligt och fint väder eftersom de sprider sin morotsdoft flera kilometer till morotsflugorna (och morotsloppor) som lockas dit för att lägga sina ägg och resultatet blir maskätna morötter.  Tidiga mornar, kvällar och regniga dagar är inte flygfäna så aktiva. Även för de kvarvarande plantorna är det bra med inte allt för soligt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.