Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Övervintra växter ed dagsljuslampa inne?

2012-07-04 23:57 #0 av: Zabbio

Lite konstig fråga kanske, men jag har en perenn som egentligen trivs bäst i Kina, och den vill inte vara ute på vintern. Det är dessutom lite medicinalväxt över den så jag ser gärna att den blir stor och kan ''skördas'' lite..

Men den ska i alla fall in senare i höst och jag funderar på om den vill ha lite dagsljusersättning för att må så bra som möjligt över vintern. Det finns ju lampor med dagsljus/full-färgsljus att köpa för några hundralappar.

Skulle en sån lampa med timer påkopplad kunna vara en bra ide? Eller vill plantisen ha vintervila? Det är en gynostemma, förresten.

Sen, går det att driva upp små plantor ur frön på vintern med en sådan lampa till hjälp? Jag väntar nämligen på frön från nämnda land också, när en vän kommer  tillbaka hem. Det hade varit roligt att se om jag kunde få dem att växa upp, denna plantan lär dessutom behöva en han och en honplanta för att få frön, så om jag lyckats med det hade jag till och med blivit lite stolt över mig själv. Det är ju en utmaning för någon som egentligen inte kan något..  ;)

Hur är det med de vanligare  växterna, fuchsior ov.. vill de vila svalt över vintern eller fortsätta växa med 12 timmars dagsljus och 20 grader varmt?

Funkar de här dagsljuslamporna?

Anmäl
2012-07-05 08:03 #1 av: Bjornen

Kina är ett stort land och vissa växter behöver vintervila och ska inte trugas med extra belysning medan andra vill ha varmare även under vintern. Växter som vill ha vintervila bör stå någorlunda ljust och svalt och eventuellt kortare period med frost. För att jag ska kunna ge någon upplysning måste jag veta vad det gäller för art.

Frösådder av perenner bör undvikas under sensommar och höst inomhus. Oavsett tillskottsljus blir vintern besvärlig för plantorna och vänta därför åtminstone till januari då ljuset återkommer. En hel del kinesiska växter kräver stratifiering och sås då inomhus och efter 1-2 veckor placeras frösådden ut i snön och de gror sedan på våren.

Fuchsia kan övervintras svalt med lite vattning då och då under vintern eller ljust och rumstemperatur under vintern. Deras naturlig växtplats är skogsmark med temperaturer av omkring 20 grader året runt. De vill därför inte gärna stå i stark sol.

Häckfuchsia kan övervintras utomhus i zon 1-2 och ev. lite täckning vid sträng kyla. Helst inte under 5-10 minusgrader. Kan grävas ner i komposten.

Anmäl
2012-07-05 12:17 #2 av: Zabbio

#1 Tack för svaret :)

Gynostemma heter plantan, eller Jiaogulan. Fattigmans-ginseng. Den lär ha svårt att trivas ordentligt i sverige så därför undrade jag lite om det kunde ha med vårt ljus att göra. Enligt wikipedia växer den mest i sydvästra kina.. men jag vet inte riktigt vad det innebär för levnadsförhållanden. :)

Stratifiering, det harjag aldrig hört förr?

Så om fuchsian (vanlig, tror inte det är häck?) skulle kunna trivas och kanske blomma? om den får ljus med lampan lite längre bort eller skuggad av något?

På vilket sätt är vintern jobbbig för frö-plantorna om de får ljus och värme inomhus? Vad är det som fattas? :)

 

 

Anmäl
2012-07-06 10:31 #3 av: Bjornen

Jag har försökt leta fram fakta om Gymnostemma pentapyllum, men det är väldigt lite skrivet om växtens biologi. Den tillhör Cucurbitacea vilka troligen innebr att den tål inte frost eller endast mycket svag frost. Den anses inte härdig i Västeuropa och därför inte alls i Sverige. Den växer i södra Asien och borde vara härdig i zon 9-10 (internationella zoner och borde bli ungefär -2 i svenska zoner.

Stratifiering är frosttbehandling och vanlig hos växter som växer i bergstrakter och innebr att de har så hårda fröskal som måste frysas sönder.

Konstgjort ljus är aldrig farlig då den inte har den funktion som solen har med värme och torkeffekt. Brist på sol är jobbig för frösådder. Solljuset är mycket svårt att ersätta med konstgjort ljus.

Om du ska ersätta solen så behövs att ljuskällan rör sig och ger värme och rätt luftfuktighet.

 

 

Anmäl
2012-07-06 14:57 #4 av: Aribigga

Tänk på att det inte bara lampan som är viktig, se till att armaturen sprider ljuset på det sätt du vill ha det. En vid armatur spiller en massa ljus medans en snäv koncentrerar ljuset mera. Det får såklart inte vara för koncentrerat heller.

Jag vet inte riktigt vad för slags lampa du menar, men de flesta lampor fungerar bra till växter. Dock är glödlampor inget att föredra då de alstrar mer värme än ljus. Bäst är halogen om jag inte missminner mig.

Anmäl
2012-07-09 10:30 #5 av: Zabbio

#3 Tack för infon :)

#4 Jag tänker på dagsljuslampor eller fullfärgsljus. De kostar ett par-tre hundralappar men går att säta i  vanliga armaturer vad jag kan se, ser ut att ha helt vanlig sockel... Tänkte faktiskt hänga en lampa utan skärm över växterna och sätta timer på, så får jag också lite ljus ;) (det är såna terapi-lampor för människor) Finns som lågenergi och LED...

http://www.dagsljuslampor.se/dagsljus-lagenergi-lampor-c-147-1.aspx

Borde väl duga åt växter med..

Kanske skulle spraya den med blomspruta nån gång ibland. Kanske Jianxing kan svara på hur luftfuktigheten är därborta... x) Fast jag vet inte var i Kina  han bor.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.