Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Vilda växter och ogräs

Någon som vet namnet?

2012-06-28 08:13 #0 av: middelage

Hej!

Jag undrar om jag kan få hjälp med att identifiera den här växten. Det har poppat upp två sådana plantor i trädgården i sommar.  Tycker bladen ser ut som de på min plymspirea.

Tacksam för hjälp.

Lage.

Anmäl
2012-06-29 08:28 #1 av: Bjornen

Druvfläder (Sambucus racemosa var. racemosa) som är på stark spridning och införd till Sverige under 1700-talet. En liten möjlighet att det i stället kan vara äkta fläder, men endast i södra Sverige.

Anmäl
2012-06-29 09:02 #2 av: middelage

Tack för svar!

Hade också fundering på den men fick för mig att stjälkar och stam skulle vara mer vedartade, men det lär de väl bli med tiden.

Är inte en viss sorts druvfläders bär giftiga?

Lage

Anmäl
2012-06-29 10:45 #3 av: Bjornen

Druvfläderns bär har ansetts vara giftig i Sverige. Men i bland annat södra Ryssland och Ukraina (där den är ursprungligen vildväxande) gör man ofta saft av bären. Jag har själv smakat sådan saft där.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.