Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Kryddväxter - vilken jord?

2012-06-19 05:49 #0 av: WiolaH

Nu ska kryddorna ut i ett "kryddland", men vilken jord blir bäst?Jag har styv lera så jag brukar få blanda ut den med barkmull, plantjord och kogödsel för att underlätta för växterna...... Men vill inte kryddor stå lite magert?

Jag hade tänkt skörda och använda det mesta i min matlagning/örtte´

Behöver jag anlägga 2 bäddar med olika jord? Hade tänkt mej en cirkel placerad i full sol med lavendel och isop runt om som häckar......

Jag har: Timjan Salvia 3 olika, Mynta, Rosmarin, Fransk dragon, Grekisk och vanlig oregano, Isop och Libbsticka, hittills..... -och tänkte skaffa mer vartefter (tar gärna emot tips).

Björnrot är på gång framåt sensommar-höst, så snart man kan ta frö....

Vilken växt vill ha vad? och går det bra att köpa t.ex. så/kaktusjord är det FÖR magert?

Anmäl
2012-06-19 07:04 #1 av: Åsa S

Gör upphöjda bäddar och blanda den befintliga jorden med grovt material typ grov täckbark, grus och liknande. Till många av de du nämner bör det vara bra dränering det är ofta om det är för dålig dränering som sånt som timjan inte klarar vintern. Tänk även på att mynta är världens ogräs och den verkar älska lerjord.

Anmäl
2012-06-19 22:04 #2 av: WiolaH

Jag har haft mynta i krukor under några år av just den anledningen, har fått tips om att gräva ner en hink el liknande med borttagen botten för att ha lite koll på myntan.

Någon mer kryddväxt som trivs i lera?

Jag har blandat plantjord och barkmull med den befintliga leran i de rabatter jag hitills anlagt, tror du jag kan fortsätta med det och bara blanda i lite grövre material oxå som täckbark t. ex. Är det inte bättre med så-/kaktusjord? Den är ju både lite mer "mager" OCH genomsläpplig.....

Upphöjda bäddar har jag inte förstått vitsen med ännu....... de fryser mycket tidigare på vintern och töar långsammare på våren (bor i skåne). Vi har ju för det mesta barmark härnere. Hade däremot tänkt göra bädden som en liten kulle i cirkelform.....

 

Anmäl
2012-06-20 07:43 #3 av: Bjornen

Timjan (svår att övervintra), Salvia och rosmarin (normalt övervintrar den knappt i Sverige) vill alla ha väldränerat och speciellt vintertid.

Oregano (kungsmynta) och isop vill ha någorlunda väldränerat men klarar också lite tyngre jord. Samma sak gäller dragon och fransk dragon ansesinte gå att övervintra i Sverige (?), men väl den ryska. Skillnaden inte helt enkelt.

Myntor och libbsticka vill ha tyngre ochmera vattenhållande jord. De gillar också mera näring än övriga kryddväxter.

Att använda plantjord eller såjord är ett dyrt och kortsiktigt (1-2 år) sätt att förbättra jordar. Använd istället sand och grus samt gödslad torv och ev barkprodukter.

Varaktig jordblandning kan bibehållas med markväv som läggs på leran.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.