Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Flytta!

2012-05-11 18:58 #0 av: Izziegirl

Ska flytta om en vecka :))

Nu undrar jag hur jag gör bäst med mina ute-växter...

Vill ju ta med mej några till nya huset :)

Typ en bondpion, kärleksört, lite syrener och lite annat smått och gott.

Är det bara att gräva upp och flytta på dem??

Anmäl
2012-05-11 19:09 #1 av: Bjornen

Det som begränsar flyttmöjligheterna av växter att de tillhör tomten och är ingen lös egendom. Om huset är sålt tillhör det de nya ägarna. Man kan ju alltid diskutera med nya ägarna.

Tidigt på våren är en bra flytttid om inte den allra idealiska.

Anmäl
2012-05-11 19:13 #2 av: Izziegirl

Har pratat med de nya ägarna och det är helt ok att jag tar med mej växter...det är nämligen VÄLDIGT mycket växter här :))

Många av växterna har jag fått av vänner och även ärvt en del...så de betyder en del för mej. Men jag vill göra på rätt sätt så de överlever en flytt!

Anmäl
2012-05-12 20:49 #3 av: kickboard

Vår- och försommar är bra tid att flytta växter.  Gräv djupt runt växterna och försök få med en jordklump med rötterna.  Förbered platsen för växterna med färdigt grävda gropar, så är det bara att plantera dem på nya stället direkt. Vattna ordentligt i gropen och fyll på med bra mylla runtom.  Sköt om de nyplanterade växterna lite extra med vattning den första tiden.

Pioner brukar ju inte gilla att flyttas och första sommaren kan de vara tröga, men sen kommer de igång på nytt.  Flyttade en gammal stor pion för ett par vårar sedan och första sommaren blommade den inte, men ifjol kom det ett par blommor.

Anmäl
2012-05-13 07:20 #4 av: Bjornen

Buskar och träd flyttas bäst under den lövfria tiden. Bladverket beskärs lämpligen lika mycket som rotsystemet. Skugga gärna nyplanterade växter med lövruskor.

Pioner flyttas bäst i augusti, men kan flyttas även andra tider. Tänk alltid på att de inte får planteras för djupt, då kanske de inte blommar alls.

Vid all omplantering gäller mycket vatten.

Anmäl
2012-05-13 08:21 #5 av: Åsa S

Och måste man flytta nu som ju inte är nån optimal tid flytta växter så säger jag se till så växterna är välvattnade, gräv upp med så stor del av rotsystemet du kan och sätt rotsystemet i plastpåse/sopsäck och plantera ner växterna så snabbt du kan på nya stället. Medans de väntar på plantering ska de ställas i skugga. Efter plantering vattna rejält ofta under hela odlingssäsongen+ blöt gärna ner bladverket med, lägg gärna över fiberduk som skydd mot solen den första tiden.

Anmäl
2012-06-25 16:14 #6 av: Izziegirl

Tusen tack för era goda råd och tips!!

Flytten av växterna gick fint och det verkar som alla tar sej :)

Pionerna börjar så smått att blomma nu...5 veckor efter flytten :))

 

Anmäl