Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Gurkfråga

2012-03-20 09:44 #0 av: millib

Kan man toppa gurkolantor? Vid vilken höjd ca? Förra året växte de sig så långa o rangliga och gurkorna orkade inte växa till sig på slutet.

Anmäl
2012-03-21 15:35 #1 av: ikna

Det bästa är nog att ha så mycket ljus att de inte växer sig långa och rangliga. De behöver stå lite svalare också, när de har grott.

Har du inte redan sått dem, så kan du vänta någon vecka till. De ska sås 4-6 veckor innan de planteras ut i växthus eller utomhus.

Plantan behöver bli kraftig för att orka bära frukten och behöver då extraljus och ca 15-18 grader.

Anmäl
2012-03-21 17:29 #2 av: millib

Jag menar sedan när de fått frukt redan, mina förra plantor blev bara rangliga med massor av stora blad och gurkor som torkade ut inna det blev något av dem.

Så kan man toppa gurkplantor?

Anmäl
2012-03-21 18:42 #3 av: Åsa S

Var de planterade i marken eller i kruka och hur stor var isåfall krukan? Var det slanggurka eller druvgurka

Anmäl
2012-03-21 20:02 #4 av: Lill-Kisse

Ja, det är ett vanligt knep i de fall då en växt inte orkar ge mognad åt all kart och frukt. Toppa den eller gallra frukten. Prova det ena på en planta och det andra på en annan, så märker du vad som fungerar bäst för den gruksort du har.

Anmäl
2012-03-21 20:05 #5 av: millib

Oj, vet inte vad det är för gurka, sån för växthus iaf.

Kan man gallar bland bladen som man gör med tomat?
Bladen blev ju jättestora och många, det måste ju också dra väldigt mycket vatten.

Anmäl
2012-03-21 20:06 #6 av: Åsa S

Fast det är ju bladen som samlar in näring från solen som försörjer frukterna. Mina frågor handlar mera om hur gurkorna odlas för gurka vill ha det ganska bra annars kan man få såna symptom som beskrivits.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.