Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Flytta syrener?

2012-03-11 21:28 #0 av: Lillulla

Jag har fått akut behov av att anlägga insynsskydd mot grannen! Funderar på om jag kan gräva upp syrenbersån, som ingen nånsin sitter i, och göra häck av den? Bersån är ca två meter hög med en del lägre skott i också. Kan man göra det tro? Är det något man ska tänka på för bästa möjliga resultat? Någon blomning i år bryr jag mig inte om att rädda, det är lite bråttom med insynsskyddet!

Anmäl
2012-03-12 07:42 #1 av: Bjornen

Att flytta stora syrenbuskar är extremt arbetssamt och får nog anses måste ske med grävmaskin. De har ett mycket kompakt rotsystem.

Bästa tiden att flytta buskar och träd är på höst-senhöst. Chansen att de klarar en flytt ökar mycket. Endast buskar som ska planteras i tveksamt klimat bör dock planteras på tidiga våren.

All flyttning av buskar och träd bör göras under den lövfria perioden.

En bra riktmärke när man flyttar buskar träd att beskära grenverket lika mycket som man tar bort rötter.

Anmäl
2012-03-12 12:20 #2 av: Lillulla

Okej, då gäller det att gräva duktigt så rötterna kommer med! Det är ju liksom höjden på syrenerna som jag är ute efter... Finns det något annat tåligt och snabbväxande som jag kunde sätta där istället? Det en solig och ganska torr plats, vattna kan vi bara göra i början, sedan måste häcken klara sig med vad naturen erbjuder!

Anmäl
2012-03-13 06:30 #3 av: Bjornen

DEn mest snabbväxande buskar är sibirisk ärtbuske, tyvärr angrips de lätt av bladmögel. Annars har du häggmispel med goda bär om du hinner med dem.

Anmäl
2012-03-13 08:33 #4 av: plutopellis

Får man vara så nyfiken och fråga om detta akuta insynsskyddet?? Hoppas du får ordning på det. :)

Anmäl
2012-03-13 12:22 #5 av: Lillulla

#Menar du varför? Jo, grannen har haft en liten stuga på sin tomt, liksom vi. Men nu är det nya ägare som bygger villa! Den reser sig så högt över marken och de kan sitta på sin stora altan och titta ned på oss! Det känns inte bra, men vi vänjer oss säkert. Ett par meter grönska skulle underlätta!

Anmäl
2012-03-13 13:09 #6 av: plutopellis

Aha, ja då förstår jag :) hoppas ni får ordning på det.

Anmäl