Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Balkongtips

2012-03-04 19:41 #0 av: [MorganLeFey]

Jag har en drygt 60 cm bred vägg på min balkong, som jag skulle vilja använda "på höjden"

Frågan är om jag ska sätta en spalje och låta slingerväxter klättra upp eller om jag ska hänga krukor på väggen, eller kanske jag kan ha både och............

Väggen ligger i söder men jag har köpt bambujalusier som ska ta bort värsta solstrålarna. Balkongen är också inglasad och därför varm och lätt att odla på innan värmen.

Funderar på slingerkrasse och/eller clematis, men är tacksam för alla tips.

Bor i Malmö där växtsäsongen börjar tidigt.

Kan man göra en egen spaljé?

 

Ja, detta var många frågor. Hoppas att någon av dem kan bli besvarade.

Glad

Anmäl
2012-03-05 07:32 #1 av: Bjornen

Balkonger är inte så bra att odla olika perenna växter, då frosten kommer från alla håll. Kan lyckas ändå men det kräver stora jordvolymer.

Anmäl
2012-03-05 09:29 #2 av: Linus-VG-zon3/4

Ska du ha balkongen frostfri eller låta det bli kallt som ute ?

Inglsast kan ju hindra dom sista och första frostnätterna och för vissa fördelen med varmare somrar. Annars tror jag nog svägningar mellan dag och natt kan bli ett problem på vintern.

Dock kaprifol har jag som övervintrar utan problem i kruka, även minikiwi och kamelontbuske har gjort. Blåregn, vinranka har med övervintras hos mig på min balkong (inte alls så stora krukor dock med isolering på vissa iform av bubbelplast).

Men kaprifol har klarat sig en längre tid utan nåt extra skydd. Och dom blommar ju mycket. Men de flesta härdiga växter brukar klarar sig på en balkong i kruka. Jordvolymen är alltid bra om den är större både vinter som till sommaren. Jag har mina kaprifolier 10-15L krukor.

Anmäl
2012-03-05 11:45 #3 av: [MorganLeFey]

Balkongen blir kall om det är kallt ute.Finns ingen värmekälla.

Kaprifol låter frestande, det är ju vacker och väldoftande. Jag har stora krukor och isolera dem på vintern kan jag ju göra.

Men kanske jag ska satsa enbart på ettåringar för att undvika frostproblemen. Man vet ju inte hur vinter blir i Malmö, den kan bli ordentligt kall, men också väldigt mild.

Anmäl
2012-03-05 16:58 #4 av: Linus-VG-zon3/4

Jag bor i Södra VG zon 3/4 mycket kallare vintar än malmö och mina kaprifoler har inte haft några problem alls. Vackra och tåliga mina får aldrig ohyra eller problem. Dock måste man binda upp dom och hålla dom fina och så (dom kan bli risiga annars).

och det finns ju många olika sorter så man kan alltid hitta en favorit.

 

Anmäl
2012-03-06 17:37 #5 av: [MorganLeFey]

Jag ska faktiskt söka lite på kaprifol. Det blir ju lite extra känsla om de kommer tillbaka igen. Då kanske jag kunde ha en kaprifol och en clematis.

Sitter och funderar på om man skulle göra en egen upphängningsanordning med riktigt hampsnöre. Skruvar har jag gott om och även ett stadigt snöre. Får man det bara riktigt sträckt så kan det kanske vara ett alternativ till spalje.Jag lägger ju hellre ner pengar på blommorna Flört

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.