Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Flytta ett plommonträd

2012-02-16 22:44 #0 av: Josiefruit

Hej!

Behöver lite tips om hur jag ska flytta ett plommonträd. Vi ska bygga ut och då hamnar mitt lilla Victora plommonträd mitt i sovrummet. Det är ju inte så bra... Behöver ju flytta det. Trädet är nog ca 10-14 år gammalt och trots sin ringa storlek så har det gett många goa plommon. I storlek känns det helt hanterbart att flytta om en grävmaskin hjälper mig men vad ska jag tänka på när jag ska hitta en ny plats? Jord? Storlek på hål? Gödning?

Trädet står nu på norrsidan av huset ganska nära, typ 3 m. Har alltså inte sol på sig mer än på morgonen och på em/kvällen.

Har ni några tips därute så jag kan planera ordentligt? Flytten kommer att bli i vår troligtvis, eftersom vi hoppas att bygget kommer igång till sommaren.

Tack å tack/J

Anmäl
2012-02-16 23:07 #1 av: Bjornen

Stenfruktträd bör inte flyttas alltför tidigt på våren, då det ett blödande träd. Flyttning med grävmaskin kan minska risken på skador på rotsystemet.

Flyttning av lite större träd görs helst under några års tid. Då skärs rötterna av på bara halva trädet ett år och bildar de då nya sugrötter. Nästa år skärs andra sidans rötter av och hela trädet kan flyttas.

Normalt är hösten-senhösten bästa tiden att flytta större buskar och träd. Då finns de i jorden till våren och behovet av vattentillskott behöver inte bli så stort.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.