Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Ohyra, skadedjur och sjukdomar

skadedjur på Benjamin?

2012-02-10 08:45 #0 av: mariatingsund

Det kanske är fel forum, men ni är duktiga, kan ni se vad det är för skadedjur på bilden? Bladen är från en stor Benjamin fikus som har tappat mycket blad. Eftersom de brukar göra det vintertid, har jag inte kollat förrän nu, och fick se sådana vita kletiga saker med tvålliknande konsistens.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2012-02-10 08:56 #1 av: Åsa S

Det på bilden är inget skadedjur fikusar brukar ha en sån där vit sockerartad sak precis vid bladskaftet brukar vara intorkad och koncentrerad växtsaft = ganska mycket socker.

Anmäl
2012-02-10 09:33 #2 av: mariatingsund

då är det bara vänta o se om det blir nya blad på den igen? Den står så ljust så jag fattar inte riktigt varför så många blad gulnar och faller av, plockar upp ett tiotal varje dag minst.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2012-02-10 11:32 #3 av: Bjornen

Att olika växter ger mycket sockerutfällningar, brukar tyda på en obalans i växten. Det är normalt en åtgärd för att öka motståndskraften mot ev. skadegörare och har ofta samma funktion som kåda på barrväxter. Lite extra ompyssling kan minska sockerutfällningarna.

Anmäl
2012-02-10 15:45 #4 av: mariatingsund

typ duscha av och ge näring? Tänkte bara skriva ändå: de vita sockerutfällningarna brukar kännas mer som strösocker, men dessa på min känns som tvål.

Jag tycker ändå att bladen blir så konstiga, bruna i fläckar, så jag undrar på vilket sätt jag ska sköta om den bäst.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2012-02-10 15:48 #5 av: Aribigga

Eftersom jag förutsätter att du ser till att den inte är torr så kan jag betta varför de tappar så mycket blad just i januari, fabruari och mars. Mer än i november och december då det egentligen är mörkare ute.

Växter som benjaminfikusar behöver upp mot 1000 lux för att växa och må bra, i sverige får de den mängden ljus enbart halva året, sen vår, sommar och tidig höst och det är om de har en bra placering inomhus vid ett fönster som släpper in mycket ljus. Så fort ljuset börjar försvinna utomhus måste växten börja ta av sina reserver. Reserverna räcker dock inte hur länge som hellst och framåt vårvintern måste fikusen tappa blad för att överleva helt enkelt.

ps. Det ser ut som den behöver beskäras.

Anmäl
2012-02-10 16:40 #6 av: Bjornen

Jag skulle misstänka att den behöver några nummer större kruka.

Anmäl