Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Svenska päron

2011-11-29 18:33 #0 av: Aribigga

Har ett päronträd i trädgården, har dock ingen aning om vad det är för sort. Vilka päronträd kan växa i sverige?

Lite halvsvårt att veta vad det är nu utan blad, men i vår kan man kanske hoppas på att identifiera det.

Anmäl
2011-11-29 18:52 #1 av: Åsa S

Man identifierar päron på frukten så du får vänta till hösten. Det brukar finnas pomologer vid en del aktiviteter på hösten som kan identifiera frukt (du bör ha flera frukter med dig räcker ofta inte med ett)

 

Vet du på ett ungefär hur gammalt trädet är? Vilken växtzon handlar det om? finns ju mer än några sorter i handeln och sedan finns det ju gamla sorter som inte odlas längre ifall det är ett riktigt gammalt träd.

Anmäl
2011-11-29 22:27 #2 av: Bjornen

Päron är mycket lättare att sortbestämma än äpplen eftersom det inte finns så många sorter att välja på. Det finns inte heller något större antal av lokala sorter. Jag är dock dålig på päronsorter eftersom mitt klimat är så bistert (zon 6) att endast ett fåtal sorter kan med nöd och näppe överleva hos mig.

Anmäl
2011-11-30 13:02 #3 av: Aribigga

Så man kan inte se skillnad på päronblommorna? Det är i växtzon 1 om jag inte har helt fel, Skåne i alla fall. Det är inte så stort så jag tror inte det ar så gammalt. Ingen som vet svenska päronsorter? Jag kan bara Clara frijs.

Anmäl
2011-11-30 13:14 #4 av: Åsa S

Om det är hyfsat ungt lär det vara nån sort som finns i handeln idag och i zon 1 finns det ju fler än en sort.

 

Här är några som det kan vara

Alexander Lucas

Bonne Louise

Carola

Clapps favorit

Clara Frijs

Coloree de Juliet

Conference

Doyenne du comice

Esperens Herre

Experimentalfältets augustipäron

Filip

Herzogin Elsa

Hovsta

Pierre Corneille

Skånskt socker

Williams

 

(finns flera som ex. gråpäron men de sätter ofta inte frukt förren det blivit hyfsat stora träd)

 

Och nej man kan inte identifiera päron på blommorna.

Anmäl
2011-11-30 15:21 #5 av: Bjornen

Blomningstiden kan ge vissa ledtrådar och i viss mån trädets utseende, men det går inte att sortbest'mma dem utan frukt.

Göteborgs diamant är också vanlig i handeln.

Anmäl
2011-12-01 06:54 #6 av: Aribigga

Intressant, jag visste inte att conference kunde växa i sverige, kan ju alltid hoppas på det fast jag tror inte det såg några av päronen när vi var här på visning har för mig att de var mer gråa men jag kan ju minnas fel.

Synd jag som trodde mysteriet skulle vara löst till våren, då får jag vänta lite till. Tack för svaren!

Mitt lilla träd är ganska fult beskuret så det tänkte jag med mammas hjälp göra om, när är det optimalast att beskära päron?

Anmäl
2011-12-01 07:20 #7 av: Bjornen

Päron och äpple kan i princip beskäras året runt. Man bör dock vara försiktig i samband att knopparna vaknar. Under blomning och kartstadiet gör det ont i mig när jag gör beskärningar. För minsta möjliga ny skottbildning är hösten bästa tiden. Mindre träd som riskerar att bli naturligt beskurna (rådjur) bör man vänta till tidig vår. Om trädet är misshandlat tidigare kan det vara en fördel att göra beskärningen på tidig vår så att det kommer många nya skott som kan användas att forma om trädet.

Anmäl
2011-12-01 13:19 #8 av: Åsa S

Vi har ett Conference i fruktodlingen här på jobbet i zon 2 Stockholm som brukar sätta frukt så i Skåne zon 1 borde det inte vara något problem ha ett sånt med tanke på härdighet

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.