Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Fröindustrin riskerar att ödeläggas

2011-11-14 12:04 #0 av: DesK

Enligt svd,se /opinion riskerar hela den svenska fröindustrin att ödeläggas efter jordbruksverkets senaste förslag.

Anmäl
2011-11-14 16:56 #1 av: HellviHumle

Det är faktiskt ingen nyhet. Det är rätt länge sedan det skrevs om det första gången. Det gör förstås inte saken bättre. Ännu ett vansinnigt förslag som emanerar från EU!

HH

Anmäl
2011-11-19 21:00 #2 av: Torparmor

#1 Läste du verkligen artikeln? Det här är inte alls det som diskuterats tidigare. Då handlade det om registreribgsavgift för frösorter som ej var godkända av EU. De frösorterna är gamla sorter som säljs i små kvantiteter och behövs för en framtida genbank.

Det här är ett annat förslag, men resultatet slår mot samma gamla frösorter igen. Det verkar som om jordbruksverket har hittat en annan väg att ta bort de gamla beprövade frösorterna, som inte de stora fröföretagen har patent på. Förslaget innebär enormt stora avgifter för packeteringen av fröerna, och då får de firmor som odlar och säljer dem slå igen. De större företagen kan paketera i länder som inte har någon paketerinsavgift.

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2011-11-19 22:16 #3 av: HellviHumle

#2 Ja, jag läste men trodde att det var samma sak som är på gång sedan tidigare. Då är det ännu värre än jag trodde. Kan inte påstå att jag blir särskilt förvånad. Mest förbannad!

HH

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.