Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

bekymmer med potatislandet

2011-09-20 18:24 #0 av: [bejan]

Året 2010 grävde vi upp ett land som legat i träda ca 15 år. Tidigare hade det odlats potatis på det stället. Det har legat som ängsmark som slagits två gånger /år.  Vi rensade ordentligt och gödslade satte potaits och fick en fin skörd. Bearbetade landet i våras och satte potatis igen MEN hela skörden är förstörd av maskar. Ingen vacker syn!  Varför och hur ska vi göra nästa år.?

Anmäl
2011-09-20 20:05 #1 av: HellviHumle

Vad är det för maskar? Knäpparlarver kan vara ett problem där det tidigare vuxit gräs.

HH

Anmäl
2011-09-21 08:11 #2 av: Bjornen

Knäpparlarver lever av gräsrötter och har en utvecklingsperiod på omkring 3 år. När gräset dör måste de hitta alternativ mat och då blir det potatisen. Man bör alltså undvika att odla potatis under de närmaste åren det har varit gräs.

Anmäl
2011-09-21 18:07 #3 av: [bejan]

Ja visst är det knäpparlarver. Rynkar på näsan

Anmäl
2011-09-24 18:23 #4 av: Lill-Kisse

Nästa år kan du odla något annat än just potatis. Över huvud taget anses det inte lämpligt att odla potatis på samma plats förrän det gått ett par år emellan. Växelbruk fungerar bäst.

Själv växlar jag om från rotfrukter till grönsaker ovan jord som t ex sallat, mangold och fänkål. Sedan kanske det får bli ärtor och bönor innan jag sätter potatis på samma plats igen. Det är full rotation på grödorna varje år enligt ett schema jag gjort upp.

Anmäl
2011-09-24 18:24 #5 av: Lill-Kisse

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.