Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Rönnsumak - Giftig?

2011-08-15 14:50 #0 av: ESJE

Undrar om någon känner till om Rönnsumaken är giftig. Har sökt på nätet och hittat information om att den är är både giftig och ogiftig. Är det någon som vet med säkerhet?

Anmäl
2011-08-15 19:46 #1 av: Yvve

Det finns en krydda som heter Sumac det är fröna från rönsumaken ,,det är växt saften som är giftig..

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/09/giftig-krydda.html

Anmäl
2011-08-16 08:45 #2 av: Bjornen

Det finns inga kända förgiftningsfall med rönnsumak. Däremot har släktingen giftsumak giftig växtsaft och är fototoxisk. Även gasen från brinnande giftsumakved är farlig. Bägge arterna kommer från Amerika. Giftsumak finns i amerikanska botaniska trädgårdar (med varningsskyltar), men i Sverige har man tagit bort dem för deras giftighet. Jag har själv giftsumaken i min visningsträdgård som dock endast är bara marktäckande.

Sannolikt finns mycket små mängder av giftet även i rönnsumak. Men inga kända förgiftningar finns rapporterade. Det gäller också enligt uppgift även amerikanska källor. Rönnsumakens uppgifter om giftigheten är sannolikt en förväxling med giftsumak.

Man bör inte vara rädd för rönnsumaken, men kanske inte servera den som sallad. Jag har inte ens smakat den och vet inte om den är något vidare att äta.

 

 

Anmäl
2011-08-16 09:56 #3 av: ESJE

Tusen tack för er svar! Det växer Rönnsumak i trädgården inte så långt från en av mina hästhagar och jag var lite orolig att något rotskott skulle dyka upp i hagen. Då behöver jag inte vara så orolig för ev. förgiftning om hästarna skulle få i sig något enstaka blad.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.