Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Lökar och knölväxter

Tror att jag fått gladiolus, övervintrar de ute?

2011-08-09 17:45 #0 av: välmående

Hej hallå!

Undrar om någon kan hjälpa mig? Jag fick en hel korg med (vad jag tror) är gladiolus (hon trodde att det var liljor) av en bekant som skulle gräva upp runt sin husgrund. Hon har nyss flyttat dit och har inget intrsse för trädgård eller så, inte än i alla fall. Hon har inte grävt upp dessa plantor under vintern men hur gör man jag läste nåt om att göra detsamma som med dhaliknölar, alltså att ta in dem vinterhalvåret......Nu är jag förvirrad, hur ska jag göra?

Plantera eller förvara inomhus ?

Tack på förhand

 

Anmäl
2011-08-09 18:47 #1 av: helisa

Bor du i zon 1 kan du nog ha dom kvar i jorden om du täcker ordentligt, jag bor i zon 4 o lyckas/mislyckas ibland (då jag missat nån lök på hösten) o den har överlevt ibland. Men annars så brukar jag plocka upp o förvara dom i matkällaren över vintern. :) förgror sen på våren o jag har plats annars så slänger jag ner dom direkt o täcker med fiberduk

Anmäl
2011-08-10 07:09 #2 av: Bjornen

Gladioulusknölar ska förvaras frostfritt under vintern. Räkna inte med övervintring utomhus. Gladioulus har knölar och inte lökar. Liljor är lökar. Vid inomhusförvaring ska de inte stå för torrt. Bäst med jord omkring knölarna.

Om du har någon bild på lökarna syns det mycket väl om det är knölar (gladiolus, montbretia mfl.)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.