Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Sen tomatskörd!

2011-08-08 20:03 #0 av: krimskrams

Jag har i år i mitt växthus planterat tomaterna o gurkorna i 10 liters ämbare med hål i bottnen!

Ännu har inte många av tomaterna blivit färdiga (jag har skördat jättemycket gurka). Vi bor i zon 3 i finska österbotten!

 

Kan denna sena skörd bero på att tomaternas rötter har för lite utrymme (jag har vattnat o gödslar rikligt)?

Ifjol odlade jag i 50 liters säckar, 2 plantor i varje o då fick vi skörd mycket tidigare!

 

Jag har odlat mina egna tomatplantpr från frö i år och planterade ut dem när sista frosten var över! kan det ha att göra med detta kanske?

 

Någon som vet vad detta kan bero på?

Anmäl
2011-08-09 06:58 #1 av: Bjornen

För att starta knoppbildning fortare är det bra att vara lite elak mot plantorna. Trånga krukor och gärna ojämn vattning så att de slokar emellanåt. När dock knopparna börjast utvecklas ska man vara riktigt snäll mot dem. Om du ev. har svarta krukor kan det bli för varmt åt rötterna och de skadas. Använd ljusa krukor eller täck krukor med vitt papper.

När det gäller växtzoner, så motsvarar finsk växtzon 3 ungefär svensk zon 4-5. Både Sverige och Finland startar med växtzon 1 på det bästa klimatet och då är svensk 1 mycket bättre än finsk zon 1.

Anmäl
2011-08-09 07:20 #2 av: kickboard

Trevligt att se att vi bor så nära varandra:)

Jag har också testat att odla tomater i krukor i växthuset med lite klent resultat. Plantorna blev mindre och likaså skörden. Så det blev bara ett mellanspel och nu odlar jag som förr direkt i jorden. För ett par år sedan hämtade vi jordförbättring från Stormossen som breddes ut i växthuset och det gjorde susen. Grävde bort en hel del av den gamla utarmade jorden först.

Anmäl
2011-08-10 15:09 #3 av: krimskrams

Jag har röda ämbare till mina tomater o gurkor! Nog har jag fått frukt på dem, men de mognar så långsamt!

Kanske man bör odla i säckar nästa år igen? Jag tycker att det är så kämpigt att hålla på och gräva in o ut jorden ur växthuset, eftersom tomaterna ska ha ny jord varje säsong...

Eller behöver man inte byta jorden???

Anmäl
2011-08-10 15:43 #4 av: krimskrams

Undrar också varför gurkorna har frodats som aldrig förr? de verkar tydligen gilla att växa i ämbare!

Finns det något man kan göra för att få skörden att mogna snabbare?

Skulle vilja hinna njuta av mina tomater före hösten är här ordentligto det blir kallare...

Anmäl
2011-08-11 09:18 #5 av: kickboard

Du behöver inte alls byta jord varje år. Jag har kört med samma kanske 10 år men då började det märkas att den var utarmad. Man kan fylla på med kompostjord så blir det bättre.

Mognaden är alltid en tidsfråga och det kan inte skyndas på utan det gäller att få välutvecklade, långt hunna  plantor på våren, helst med färdig kart på. Jag driver upp mina plantor själv så mogna tomater kommer först i slutet av juli och det är ju lite sent.

Anmäl
2011-08-11 09:31 #6 av: helisa

Jag driver oxå upp mina själv o har inte mogna förrän i aug/sep

 

Anmäl
2011-08-11 16:10 #7 av: krimskrams

Jag har ju också drivit upp nästan alla själv i år (har 3 köpta) och på de egna så är inga mogna ännu!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.