Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Hjälp av växtval

2011-08-04 23:45 #0 av: Thyra4

Vi har en uppmurad rund rabatt ca 2,5 m i diameter. Från början hade vi rosor (polyantha) röda och vita. Men med åren, så har de dött en efter en. Nu är vi trötta på rosor och vill ha tips på vad vi kan plantera i stället. Bor på Gotland och rabatten har sol från 9-14 ca. Kan tänka mej gräs, funkia, lavendel bl.a. Höjden är ca 40 cm. Tacksam för förslag.

Anmäl
2011-08-05 20:16 #1 av: Halvdansken

Hosta (funkia) tror jag inte på med så mycket sol. Det beror ju också på vad för färger, och allmänt intryck det ska vara. Nävor är aldrig fel.

Har ni funderat på varför rosorna dog? Det låter mystiskt.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2011-08-05 20:20 #2 av: Halvdansken

Pioner, klockor, solhattar och ett par hundra lökar skulle också bli bra.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2011-08-05 20:21 #3 av: Halvdansken

Pioner, klockor, solhattar och ett par hundra lökar skulle också bli bra.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2011-08-05 20:32 #4 av: Branneli

Rosenstav

Anmäl
2011-08-05 22:53 #5 av: Thyra4

Visst har vi undrat varför rosorna dog. Kan det bero på den uppbyggda bädden? blir det för varmt? På en annan plats i trädgården har vi också en uppbyggd halvrundel (för att jämna ut marknivån). Dör planterade vi klängrosor och Klematis. De mår inte heller så bra.

Sen kan man gå inne i Visby stad och se dessa enormt vackra klängrosor mitt i stenlagda gator mot en varm vägg. Förstår faktiskt inte.

Halvdansken: Lökväxter är jag inte så förtjust i och Pioner har ju sån kort blomningstid.

Fler förslag önskas.

 

Anmäl
2011-08-05 23:10 #6 av: Branneli

Tremastarblomma

Blodtopp

alunrot

Anmäl
2011-08-06 07:03 #7 av: Bjornen

Inga växter mår bra om det blir varmt åt rötterna. Uppmurade rabatter medför även att ev. vinterkyla kan skada rötterna. Risk kan finnas att den ev. tjäle som kommer snare nerifrån än uppifrån.

Rosor har känsliga rötter och torka är skadligt. Ännu känsligare är klematis som vill ha skyddande växtlighet kring rötterna.

Rosor tål mycket väl varma soliga lägen, men rötterna mår inte bra av värme. Bakom varma stenar kan det bli mycket varmt. Rötter dör om de utsätts för temperaturer i närheten av 40 grader.

Stenar leder värme och kyla bra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.