Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Vilda växter och ogräs

täckbark i häck

2011-07-01 23:57 #0 av: bubbelbubbel

jag gjorde misstaget i att låta "rabatterna" under våra häckar att växa igen förra sommaren, vi hade en nyfödd liten kille och att rensa ogräs fanns inte.

däremot fick jag för mig att rensa fram den ena häcken i år och svor mig gul och blå, resultatet blev ju bra, men jag gillar verkligen inte att rensa ogräs, det finns tillräckligt av det i mitt land, så därför funderade jag på täckbark.

jag har försökt läsa mig till lite och kommit fram till att det råder delade meningar om det är bra eller inte?
jag vill ju inte gärna döda våran/grannens häck!

om täckbarken kunde vara ett alternativ så kanske jag kunde tänka mig att rensa fram den andra häcken också...

Anmäl
2011-07-02 13:17 #1 av: Bjornen

Ev. nackdelar med täckbark är att det försurar marken, samt binder en del kväve som kan minska tillväxten.

Anmäl
2011-07-02 15:10 #2 av: [Asta]

Jag rensade en av mina rabatter, la markduk på jorden och täckbark över. Efter det så växte ogräset i täckbarken istället. Det var inte riktigt vad jag hade tänkt mig.

Anmäl
2011-07-02 17:28 #3 av: dolfen

Ja. Markduk och något material som döljer markduken typ någon form av grus/singel.

#2 - Kan det ha fallit ner till exempel löv som förmultnat och blandat sig i täckbarken och därmed gett ogräset möjlighet att växa?

 

Anmäl
2011-07-02 18:09 #4 av: [Asta]

#3 - det kan säkert ha hänt för jag gjorde det förra året.

Anmäl
2011-07-05 09:27 #5 av: Bjornen

Täckbark innebär inte ogräsfrihet, men ofta är det lättare att rensa i barken eftersom den är så porös. Om det ligger markduk så innebär det ofta att rötterna tränger igenom markduken. Däremot är den ganska säkert från att växter som kommer underifrån.

Anmäl
2011-07-05 20:19 #6 av: bubbelbubbel

men försurar den marken oavsett hur mycket man lägger på?
för jag tänkte väl egentligen bara lägga ett tunnt lager för snygghetens skull, men också hoppas på att ogräset minskar. /blir lättare att rensa.

eller måste man ha mycket för det?

Anmäl
2011-07-05 23:01 #7 av: Bjornen

Bark från barrträd har lågt pH-värde och försurningseffekten blir större ju mer man lägger på. Deras innehåll av terpener har en toxisk verkan , vilket minskar ogräsförekomsten. Normalt lägger man på ett tunt lager bark som ev. fylls på något år senare.  Tjockare lager ger ett något bättre "ogrässkydd" men fungerar också i något sämre mån även i tunna skikt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.