Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Chilianlagsfråga

2011-06-19 19:36 #0 av: dolfen

Hur stor är chansen att fröna från en rak chilifrukt ger plantor som producerar raka frukter?

 

Anmäl
2011-06-20 15:46 #1 av: dolfen

Ingen som vet?

 

Anmäl
2011-06-25 17:08 #2 av: dolfen

Får tydligen formulera om frågan. Obestämd

 

En chiliplanta som ger böjda frukter

ger en rak frukt.

Hur stor är chansen att denna raka frukt

ger plantor som producerar raka frukter?

 

Anmäl
2011-06-26 06:48 #3 av: Bjornen

All sortförädling har tidigare skett genom urval. Man har valt ut exemplar med önskvärda egenskaper och sått deras frön och sorterat bort det oönskade hela tiden. Ibland uppstår genetiska spontana mutationer eller andra genförändringar som har uppförökats.

I detta fall är chansen någonstans mellan 0 % och 100 %. Det är alltid omöjligt att säga vid spontana förändringar. Det är bara att prova och se. Möjligen kan någon som sysslar med förädling av paprika och chileplantor förutsäga chansen bättre. Men chansen att denne ser denna fråga är nog mycket liten.

Vid planerade korsningsarbeten kan man förutspå fördelningen. Men även då är det stora variationer beroende på om egenskaperna är dominanta eller recessiva. Men de kan också ha andra gener som motverkar detta och vissa egenskaper hänger ihop med andra. En egenskap kan motverkas av en annan. Ibland kan en viss egenskap försvinna och dyka upp ett antal generationer senare

Anmäl
2011-06-26 15:32 #4 av: dolfen

#3 - Tack för svaret!

Det ska bli kul att se hur det blir nästa år med detta.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.