Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Bondbönor

2011-06-06 09:21 #0 av: Maria

Vi har för första gången satt bondbönor i år.

När jag googlar så står det att man ska koka dessa innan man äter för annas kan man bli bl.a illamående, men det står allt från några minuter till 20 minuter.

Är det någon som har erfarenhet av bondbönor?

/Maria

 

Anmäl
2011-06-06 09:54 #1 av: Åsa S

Är det nyskördade unga bönor räcker det med någon/några minuters förvällning, äldre mer "träiga" bönor kan man behöva koka längre och torkade bondbönor brukar behöva längst koktid även efter blötläggning

 

Och angående illamåendet är det överdrivet. Alla bönsorter innehåller lektiner och ja man kan bli illamående men ofta måste man äta ganska många bönor innan man blir illamående. Torkade bönor innehåller mer lektiner än färska unga gröna bönor.

Anmäl
2011-06-06 10:16 #2 av: Bjornen

Jag äter gärna färska bondbönor råa och helst direkt på landet. Jag vet att de är svagt giftiga som råa, men ändock äter jag dem och utan några symtom. Däremot bör man inte äta groende bönor och särskilt inte rosenbönor. Rosenbönor bör förvällas innan man äter dem.

Anmäl
2011-06-06 10:20 #3 av: Maria

Tack för snabba svarGlad

Det ska bli spännande när de är färdiga. De har i alla fall grott väldigt bra.

/Maria

 

Anmäl
2011-06-26 22:42 #4 av: TinaNordberg

Å nu minnns jag kokta bondbönor med smör o persilja på. Mums.

Jag käkade bondbönor direkt från landet när jag var barn, mådde bara bra.

Tina Nordberg medarbetare:

 Fågelskådning i fokus

 Svamp i fokus

Anmäl
2016-04-14 18:07 #5 av: magma

Jag hittade denna gamla tråd när jag försökte hitta svar på bondbönans påstådda giftighet. Det verkar råda en utbredd och allmän förvirring kring detta?!

Wikipedia skriver dock:

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bondböna

Någon som ätit råa bondbönor och fått en reaktion på ev gifter? Eller tvärtom- någon som äter råa bondbönor från landet och mår bra?

Anmäl
2016-04-14 18:34 #6 av: Maria

Såg att det var min gamla tråd.Skämtar

Jag åt råa bondbönor när de hade mognat och de var jättegoda och jag fick ingen reaktion. Resten av skörden förvällde jag och frös in.

/Maria

 

Anmäl
2016-04-14 20:11 #7 av: Bjornen

Det ä'r alltid mängden som är avgörande. Man anser att alla bönor är svagt giftiga, men det krävs nog en hel del innan det åstadkommer magont. Känsliga personer kanske drabbas tidigare. Groende bönor är mera giftig och särskilt groende rosenbönor/prydnadsbönor är särskilt giftiga och det gäller även blötläggningsvattnet. Även oförvällda rosenbönor är mera giftig och bör inte ätas råa.

Anmäl
2016-04-14 23:10 #8 av: magma

Men det verkar som att bondbönan egentligen inte är en böna utan en ärta? (Enligt Wikipedialänken )

Anmäl
2016-04-15 05:09 #9 av: Bjornen

Bondbönor är varken bönor eller ärter, de är bondbönor.

Anmäl
2016-04-15 15:23 #10 av: Tant Grön

#8 Bondbönor är bondbönor, men om du tittar på wikipedia antingen för bondbönor eller bara bönor så ser du att dom hör till familjen ärtväxter. Det betyder inte att dom är ärtor.
Precis som smultron tillhör familjen rosväxter, men dom är fortfarande smultron, inte rosor. Blomma

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.