Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Frukt & bär på balkongen!

2011-04-27 16:40 #0 av: Verra


Hej!

Jag skulle vilja ha lite mer ätbart på balkongen i år och tänkte på det här med frukt och bär.. Grönsaker och kryddor gillar ju jag men barnen tycker inte det är så kul!

Jag skulle jätte gärna vilja ha en vindruvsranka som växte, men hur stor "kruka" behöver dem att växa i och hur pass klarar dem vintern? Jag har ingen möjlighet att förvara dem någon annanstans än balkongen eller inomhus, har inget mitt i mellan..

Hallon är ju också en stor favorit.

Jordgubbar och smultron har vi.
Sedan har jag fått sticklingar från citron och oliver. Hur sköter man dessa bäst?

Vi bor strax utanför Södertälje/Sthlm, minns inte i vilken zoon det var. Vi har sol i stort sett hela dagen på balkongen.

Det får gärna vara lätt skötta växter för några gröna fingrar har jag inte!!

Hoppas att tips och råd bara öser in nu ;)

Mvh Veronica

Anmäl
2011-04-27 20:58 #1 av: Maria

Min son hade svarta vinbär på balkongen i en stor gammal plåtdunk som hade varit oliivolja i och den klarade vintern i Göteborg.

Nu var det inte denna vintern förstås utan en mildare.

/Maria

 

Anmäl
2011-04-27 21:17 #2 av: flaxss

köp en frosttålig kruka, mer ''volym'' gör att den klarar vintern bättre. skaffa dom köldtåliga staketdruvorna (labruska), här finns det olika namnsorter de flesta har bra härdighet. täck krukan, rötterna med vinterväv nåt lager så bör det gå bra.

är citron och oliv stcklingarna rotade ? dom kan vara lite kenpiga att rota och inte alltid det funkar. mycket värma och luckerjord.

här följer skötsell råd för redan ''färdiga'' plantor

Citron - ta ut den efter att frostrisken är förbi, placera den i skuggan första 2veckorna därefter soligt och varmt läge. vattna men låt torka upp lite, ge regelbundet med näring. vill ha lucker och näringsrikjord med lågt ph. strax innan första höstfrosten kommer så ta in den och placera den i det ljusate fönster du kan ge, placera extraljus över den tänt ca 16-18timmar per dag.

samma skötsell för oliv bara att den kan stå ute i någon frostnatt på hösten och vill iställety ha kalkrikjord. övervintras inne under extraljus (viktigt med extraljus, annars har dom svårt att klarar vintern inne).

Anmäl
2011-04-28 22:53 #3 av: Verra


Ska se om jag hittar någon sån sort druvor! Låter ju bra!

Ja, dem är rotade!
Funkar det med den sortens jord som heter citrusjord?
Vad ger man för sorts näring?

Extraljus, funkar det med en vanlig lampa eller ska det vara någon speciell?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.