Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Tips om lågväxande buskar

2011-04-17 11:51 #0 av: rakuLotta

Hej,

Jag håller på med ett litet projekt i min trädgård. Har en stenhög som döljer dagvattendränering som jag nu ringat in med sten som går ihop med vår stenterrass. Har även ringat in en hägg då det inte växer annat än ogräs runt denna så där ska jag lägga småsten och sätta en stenbänk.

Till min fråga. framför stenhögen så blir det lite utrymme där jag tänkt lägga sånhär småsten oxå, men även plantera lite buskar inemellan. undrar om någon har tips på buskar som inte växer sig så höga utan är segväxande och mer utbredande än på höjden. Vill inte täcka stenhögen. Gillar tex dvärgblodlönn(heter den så?) Vill även täcka upp de olika årstiderna. Har en tendens att bara köpa växter på våren och faller då lätt för typen som blommar tidigt. Skulle därför gärna vilja ha tips på sånt som är fint på hösten.

Mvh Lotta

Anmäl
2011-04-19 02:37 #1 av: hindul

Vad fint du gör! Smart att dölja tråkiga detaljer med fina stenpartier.

Vissa lavendelbuskar är ju lågväxande. Vintergröna också!
Buxbom är lätt att hålla låg. Även den vintergrön.
Azalea blir väl inte heller särskilt hög?

Vad heter de växter som blir sprakande vackra på hösten och klättrar på husväggar och murar? En sådan skulle kunna slingra sig bland stenarna. ...eller murgröna.

Aronia blir också väldigt vackra på sensommar-höst, men de blir rätt höga. Vet inte om de är lätta att klippa så att de håller sig låga... Men en hög färgsprakande buske bland de låga kanske kan bli rätt effektfullt...?

Eller krusbär/vinbär/amerikanska blåbär?

Kungsmynta är ju inte en buske precis, men perenn och blommar väldigt vackert och är dessutom användbar i matlagning.
Citronmeliss likaså.

Dvärg-en.

Anmäl
2011-04-19 13:30 #2 av: rakuLotta

Tack för tipsen Hindul. jag var oxå inne på det som sprakar och klänger och frågade om det på en trädgårdhandel. Han trodde det var vildvin och sa att det växer väldigt aggressivt så då hade det väl täckt min stenhög rätt snabbt, och lite sten vill jag ska synas så jag skippade den tanken.

 Har nu inhandlat en japansk blodlönn (dyr som attan så nu hoppas jag den ska få vara ifred för rådjuren) två småväxande rododendron, två små spirea och buxbom. Är väldigt svag för magnolior så en sån fick följa med hem oxå, även om den blir lite större(den får stå i bakgrunden)

Anmäl
2011-04-19 13:50 #3 av: hindul

Det låter som det kan bli jättefint! Lite färg, lite blom, lite vintergrönt... Och att magnolian sticker upp lite, tror jag bara lyfter hela "bilden".

Så nu har du bara grävningen kvar...! Fast det ser ut som att det kan bli en lätt match, jämfört med att hantera alla stenbumlingar.

Lycka till!

Ser fram emot en bild på hur det blir!

Anmäl
2011-04-19 13:55 #4 av: rakuLotta

Tack, tack! Bilder kommer sedan.

Anmäl
2011-04-19 15:01 #5 av: hindul

Jag är lite nyfiken på ditt alias - är det så att du sysslar med rakubränning?

Anmäl
2011-04-19 15:47 #6 av: rakuLotta

haha, ja, det var lite svårt att hitta namn som inte redan var taget....typ Lotta23.... så då blev det rakuLotta, eftersom jag mest hänger på keramiksajten. ja, jag rakubränner litegrann:-)

Anmäl