Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Pollinera orkidée?

2011-04-05 09:21 #0 av: Linnea

Jag har en Phalaenopsis-orkidée och jag är en sån som går och pollinerar mina växter för jag tycker det är kul att få frön och dra upp egna plantor. När jag skulle göra detta med min orkidée, som nu blommar för fullt, så fattade jag inte hur jag skulle göra. Den ser ju inte ut som "vanliga" blommor med ståndare och pistiller liksom.

Nån som vet hur det funkar?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-04-05 14:30 #1 av: Karro79

Man köper något på handelsträdgården och stryker på en stängel, om jag fattat det hela rätt. Jag fick en "ny" orkidee på ena stängeln utan gjort något och förstod ingenting, jag har haft orkideer i fler år och aldrig fått något liknande. Läste på lite och hittade någonstans hur man gjorde... Jag har aldrig provat, men hör efter på en handelsträdgård.

 

Lycka till, Karro.

Anmäl
2011-04-05 16:25 #2 av: Linnea

Så det behövs en hon- och en hanplanta eller? Jag har ju bara en. Jo jag har en guckosko också men det är fel släkte plus att den varken växt eller blommat på flera år..

På en stängel? Måste väl vara på blomman? Nästan längst upp i blomman finns två små gula grejer, jag antar att det är fröämnen. Då är det kanske en honplanta jag har? Hur ser man att det är en hane då?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-04-07 15:42 #3 av: dolfen

Kika på wikipedia ("Pollinier").

(Tyvärr kan jag av okänd anledning inte länka.)

 

Anmäl
2011-04-07 16:04 #4 av: Linnea

Tack för tipset! Hittade dock inget där utan fick googla lite. Enligt alla sidor jag hittade så måste fröna odlas i laboratorium i princip för att gro. Öh? Hur f-n gör blommorna i naturen då?? Ingen som har tänkt försöka den naturliga vägen istället? Letar vidare...

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-04-07 16:34 #5 av: dolfen

Testa att googla på "pollinering av phalaenopsis" och titta några steg ner i listan. Överskriften på wikipediasidan heter "Pollinier".

 

I ett trädgårdsprogram sa de att man kunde så fröna i samma kruka som moderplantan står i. Det tar flera år innan det man sår blir lika stort som moderplantan.

Har för mig att fröna behöver hjälp av en viss sorts svamp för att gro. Och denna skulle, vad jag förstå, finnas i moderplantans kompost ("jord").

 

Anmäl
2011-04-09 07:39 #6 av: Linnea

Aha men då borde det inte vara såå svårt.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-04-10 07:35 #7 av: Linnea

Här har vi svaret!

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-04-26 08:53 #8 av: Linnea

Nu har det börjat bildas en frökapsel så nu får vi se hur det går.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2014-09-13 11:22 #9 av: Ktisroinen

Vet inte om du finns kvar här på iFokus Linnea, men om du gör så är jag väldigt nyfiken på hur det går!! :)

Anmäl
2014-09-13 16:58 #10 av: Linnea

Jag har fått flera frökapslar men inget vill gro. De behöver en sorts svamp för att gro och den ska finnas i jorden där moderplantan står men det verkar rätt svårt.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.