Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

bigarråbuske

2011-03-27 07:55 #0 av: liikkanen

Hej, vet någon om jag kan plantera en bigarråbuske/sötkörsbärsbuske i Falun, tror det är zon IV eller V? Kallt är det i alla fall under vintern.

När ger busken frukt?

Vilken slags jord vill den ha?

Och - var köper jag den?

Anmäl
2011-03-27 08:19 #1 av: Åsa S

Finns inga sötkörsbär/bigarråer i buskform de har inte det växtsättet. Det är surkörsbär du hittar i det växtsättet typ kirsa och nordia som går till runt zon 4 så du bor på gränsen = det kan bli frostskadr, blomning kan frysa bort etc.

 

I vårt grannland Finnland kan man hitta sånt som lettisk låg som ska vara en sötare variant av surkörsbär + något härdigare, vet Blomqvists brukar ha den exempelvis.

Såg att postorderfirman Önskebrunnen har den sorten de skriver härdighet zon 6-7 på den.

Körsbär brukar man annars kunna köpa i närmsta trädgårdsbiutik de brukar kunna ta hem på beställning ifall det inte finns i grundsortimentet Lettisk låg är dock ganska ovanlig i sverige.

Körsbär brukar vilja ha varm väldränerad trädgårdsjord (helst ej tung, kompakt lera) + de vill ha gott om vatten på våren-sommaren.

Ofta brukar man ju kunna få några bär redan de första åren beroende på om det finns insekter eller om blommorna fryser bort men vill man ha lite större skörd får man nog vänta en 5-7år iallafall.

Anmäl
2011-03-27 17:59 #2 av: MaMaMade

Jag har surkörsbär o bor i zon 6. Växtkraften är inte särskilt stark o det blir bara bär om det är en *väldigt* bra sommar, trots att de ofta blommar rätt så mkt.

Anmäl
2011-05-03 08:59 #3 av: Bjornen

Bigarrå växer vild i Leksand, Vintjärn (bara björk är vanligare än biggarå) och By. De vilda sorterna är inte självfertila. Sorten Fryksås (Orsa) är härdig i zon 6.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.