Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Vitt ljus/gult ljus

2011-03-18 18:50 #0 av: krimskrams

Jag har just införksaffat 1 lysrörsarmatur till mina sådder!

hur ska man veta om den avger vitt kallt ljus eller gult varmt ljus?

Vad är skillnaden för växterna?

Minns att jag läst någonstans att vitt kallt ljus rekommenderas

Anmäl
2011-03-22 19:04 #1 av: HellviHumle

Jag vet inte vad som är bäst men du kan avgöra om det är varmt eller kallt ljus genom att läsa siffrorna i änden på röret. Sedan googlar du eller pratar med nå'n elfirma.

HH

Anmäl
2011-03-25 14:02 #2 av: Socktrollet

Jag försöker också lära mig det här, både för min egen inomhusmiljö (är inte kompis med lågenergilamporna än) och för mina påtänkta tomatplantor.

Hittills har jag förstått att kelvintal under 4000 kelvin är varmt ljus, över är kallt. Dagsljus är 6000 kelvin.
Vanliga lågenhergilampor för inomhusbruk brukar ligga på 2700.

Vill man kan man nörda in sig på blåare ljus för bladväxt och rödare djus för blom- och frukt-bildning, men det är ingenting för mig och mina nuvarande odlingsförutsättningar.
En 4000 kelvin-belysning står på min önskelista och känns lagom allround.
Mitt mål är bara att driva upp tomatplantor för balkongen  utan att de blir för taniga och rangliga, samt att ge mitt lilla kalamondinträd extrabelysning nästa vinter. Den här vintern tappade den nästan alla blad.

Funderar på om det går att hitta en sån där lampa som ser ut som ett hopnystat lysrör med vanlig lampsockel och skruva i den i en hängande fönsterlampa bakom en gardin.

Anmäl
2011-03-25 15:07 #3 av: krimskrams

Jag har en lysrörsarmatur hängande 15 cm från mina tomat och paprika plantor, med 2 lysrör i!

Jag har ingen aning om det är kallt eller varmt ljus Glad

Anmäl
2011-03-25 15:42 #4 av: HellviHumle

Hittade den märkning som ofta står på lysrören:
827 Miljö
830 Varmvit
840 Kallvit
865 Dagsljus

HH

Anmäl
2011-03-26 22:29 #5 av: krimskrams

thanx

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.