Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Chilliplanta

2006-05-09 21:11 #0 av: AktieTrader

Nu har jag sått frön och för två dar sedan kom de upp ur krukan som står vid sydfönstret. Nu är de ca 4cm och har två blad.

Vad är nästa steg? När? När ska man dela upp dom i varsin kruka? När kan jag sätta ut dom i uterummet, där går inte under +10?

Anmäl
2006-05-09 21:35 #1 av: ikna

Jag brukar skola om dem i var sin kruka när de fått 4 - 6 blad.

Anmäl
2006-05-09 21:42 #2 av: Christina

Jag gör också som Ikna. Då är de förhoppningsvis 10 cm höga.

Tycker också att du kan sätta ut dem i uterummet redan nu. Du bor ju i Halmstad och där lär risken för att det blir frostnätter vara över. Se bara till att de små plantorna inte bränns sönder av direkt solsken.

Om de groddar du har nu står mycket tätt så kan du gallra och lämna högst tre i varje kruka. När de planteras om ska det vara en per kruka. 

Anmäl
2006-05-09 22:37 #3 av: AktieTrader

Tack för råden.

Nä det är ingen risk att de står för tätt är det inte så snålt som det var med frön för 20kr, 7 ynka frön var där i påsen.

Jo risken för frost i uterummet är sedan länge borta. Lägsta temperaturen i år var -2 och då var det den kallaste vintern sedan 60-talet. Normalt är det runt +2 till +3 i jan-feb med någon enstaka natt under 0. 

Hur är det med värmen? Jag såg att det var 36 grader varmt. Hur varmt får det bli? 

Anmäl
2006-05-09 22:42 #4 av: Christina

Va? Har du 36 grader i uterummet - pust. Då blir det till att vattna. Värmen skadar iofs inte plantorna, utan det är brännande sol, som de små stackarna måste vänja sig vid gradvis.

Anmäl
2006-05-09 23:23 #5 av: Christina
En hemsida som en chilifantast gjort.
Anmäl
2006-06-14 21:39 #6 av: AktieTrader

Uppdatering:
Allihopa lever fortfarande. Jag planterade om dom för 1,5v sedan och de är nu 20-25cm höga och har 4-5 bladpar.

När ska man göra nästa sak och vad? Jag kan tänka mig att man ska toppa dom på nåt vis.

Anmäl
2006-06-14 22:37 #7 av: Christina

Nädå - du behöver inte toppa dem. Men ge dem gärna litet flytande näring.

Kul att alla lever. Du kommer att få massor med chili framåt sensommaren. Vi tog in vår kruka i stugan och har skördat av den hela vintern. Sedan i maj flyttade vi den till växthuset igen och den satte igång att växa på nytt.

Anmäl
2006-06-14 22:45 #8 av: bjorsa

#6 Dom få gångerna jag har odlat chillie och paprika har jag bara låtit dom växa som en buske dom kommer då att behöva stöd senare men såklart blir ju inte optimal skörd men man behöver ju inte göra något annat än stödja den när kilona börja tynga ner :-)

 mvh/bjorsa

Anmäl
2006-06-14 22:49 #9 av: Christina

Ja vi fick nästan väl mycket. Och eftersom chiliplantan och matlagningen är min mans revir har jag serverats chilistark mat så gott som varje dag...........

Anmäl
2006-06-14 22:58 #10 av: bjorsa

#9 jag gjorde misstaget att tro att man kan konservera chillin i olja å si di gick inte den började jäsa så fick slänga massor av fjolårets chilli men jag torkade oxå en del i en sån där frukt/grönsakstork så sådant har jag kvar av å använder den i maten oxå.

Hur lagrade du din chilli eller gjorde du en chillipasta av den funderar på att göra så i år om de nu blir något att bara mixa ihop chillin å sen frysa ner .

mvh/bjorsa

Anmäl
2006-06-14 23:05 #11 av: Christina

Gjorde ingenting - utan bara plockade från plantan hela vintern. Den blev förstås extra stark när den var lite gammal och torr.

Anmäl
2006-06-14 23:46 #12 av: bjorsa

#11 Aha du tog ju in den som de stod i#7Generad

mvh/bjorsa

 

Anmäl
2006-06-15 00:40 #13 av: AktieTrader

Ok bara vattna och gödsla, så bra. De växer bra för här är rena mexicoklimatet i uterummet.

Det är jalapeno så jag tänkte lägga in dom i en lag av vatten salt och vinäger.

Anmäl
2006-06-15 09:30 #14 av: Christina

#14 Suveränt - vilken trevlig 'gåbortspresent' dessutom om det blir mycket.

Anmäl
2006-06-17 00:24 #15 av: Christina

Så här ser vår chiliplanta ut just nu. Obs att det är maken som envisats med att inte klippa ner den, utan nu blandas gamla frukter med nya blommor. Bra eller inte? Tiden får utvisa. Jag misstänker att växten inte kommer att anstränga sig över hövan att sätta blommor. Den måste tycka att den gjort sitt, när den är full med fröhus.

Men jag får hållas med mina blommor, så ägnar han sig åt köksträdgården.

Anmäl
2006-06-17 11:47 #16 av: ikna

Christina, vilken härlig chilibuske du har!Glad Det är väl så det går till i naturen; frukten sitter kvar om ingen plockar, men det kommer nya blommor ändå!

Mina plantor är då rakt inga buskar, utan mer som en rak pinne med blad. Fast den börjar så smått få grenar och den står med många knoppar, så jag är nöjd!Cool

Anmäl
2006-06-17 13:49 #17 av: Christina

Vår är inne på tredje sommaren, så det har tagit lite tid.

Anmäl
2006-07-23 20:52 #18 av: AktieTrader

Det blev blommor för ett par veckor sedan och nu växer det många jalapeno. Jag har gett bort 3 plator och behållt 4 själv.

Plantorna förgrenade sig själva närblommorna kom. Nu står de i krukor som är ca 15cm i diameter. Behöver dom större?

Oftast så äter man gröna jalapeno men de är väl röda när de är mogna?

Anmäl
2006-07-23 23:38 #19 av: Christina

Du kan gott ge dem en lite större kruka. I gengäld behöver du då inte sätta om dem i större krukor i vår.

Om du skördar de gröna är de mildare än röda. Så varför inte ta litet nu och låta några mogna till rött? De gröna är godare i min smak.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.