Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Pris på buxbom

2008-06-16 12:58 #0 av: Ahnna

Jag har funderat på en grej. Där jag bor, utanför Gävle, kostar buxbomsplantor oftast från ca 30:- och uppåt, ibland upp till 60:- för en 20 cm hög planta. När det går åt minst 5 till varje löpmeter så blir det ju genast väldigt dyrt. Men tittar man i trädgårdstidingar m.m. så verkar ju var och varannan trädgårdsentusiat i södra Sverige ha kilometervis (nästan) med buxbomshäckar. Så jag undrar om buxbom är väldigt mycket billigare i södra Sverige eller om folk där helt enkelt har större "trädgårdskonton" att leka med?

Finns det postorderfirmor som har billig buxbom? (Billigare än 30:- per planta.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-06-16 13:57 #1 av: Åsa S

Längre norrut lägs mera transportkostnader på så ja det blir dyrare ju längre upp i sverige man kommer.

 

Fast jag tycker de priser du fått är ganska låga så mycket billigare blir det inte i söder. Hortogreen, postorderfirma som brukar ha överlag ganska låga priser jämfört med butiker i norr tar 59 kr för 15-20cm buskplantor av buxbom (sort som passar odling i lite högre zoner)

Anmäl
2008-06-16 15:14 #2 av: Bjornen

Priserna på buxbom är oftast något billigare som utplanteringsväxt än som vanlig buske. Detta beror på hur lång väg och vilka mängder som säljs. En viss del av utplanteringsväxterna säljs som överskott från odlarna och kvaliten kan vara något ojämn som utplanteringsväxt. Räkna alltid med högre pris i välsorterade handelsträdgårdar då de oftast köper plantorna till högre priser. Lågprisalternativen säljer i mån av tillgång och tar inte hem mera om det tar slut.

Oftast är det sorten Faukner som säljs och är härdig till zon 4. Den nya sorten Polar är mycket dyrare genom att den växer långsammare. prisnivån är dubbel till tre gånger så dyr som Faulkner. Polar är härdig i åtminstone zon 5 och har provodlats i Jämtland utan frostskador. 

Anmäl
2008-06-18 12:28 #3 av: Ahnna

Jag har flera Faulkner här i zon 4 och de har överlevt vintern och har jättefina skott nu. Däremot var det ett par plantor som torkade bort i våras, men det var ju extremt torrt då...

Jag ska göra några resor till Småland senare i sommar, typ Växjö. Finns det någon plantskola eller trädgårdshandel där omkring som har hyfsat billiga plantor? Då kan jag ju transportera hit dem själv, menar jag, och slippa den pålagda kostnaden. (Förhoppningsvis?)

Jag har sett Horto Green's buxbom, men jag skulle aldrig få för mig att köpa dem. (Alldeles för dyrt.) Men de har ju ytterligare en ny sort i år, som ska tåla zon 5. Minns inte vad den hette, men det var inte Polar.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2011-10-25 10:15 #4 av: kjetec

Buxbom har som bekant drabbats av ett virus Cylindrocladium buxicola. För att undvika spridning av viruset i mina odlingar har jag planterat plantorna i olika bestånd geografiskt åtskilda med upp till 10 mils avstånd. Det eller de bestånd som överlever virussmittan på sikt blir sedan stomme i nya plantbestånd.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.