Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Annat som lever

Fikonträd

2008-05-26 12:24 #0 av: Ascot

Fick ett fikonträd med fikon på Mors dag, men tyvärr inget skötselråd eller namn på sorten. Kan någon hjälpa mej med skötselråd?

Anmäl
2008-05-26 14:03 #1 av: flaxss

ficus carica - vilken sort du har är svårt att gissa om du inte har bild på bladen eller frukterna . men ska jag gissa så kan det vara en bornholm då den är rätt så vanlig i sverige .

 under vintern ska den stå svalt ca 0c +10c och då fäller den bladen och då vattnar man efter temperatur . sedan när det ute är runt +5c +10c kan du sätta ut den i ett soligt och varmt läge ( den ska vara utan blad när den tas ut ) och så börjar du vattna den mer i feb-mars planteras den om och därefter vattnar du den men låter den torka ut innan du vattnar igen ,, i maj-juni kommer nya blad och sedan frukter . sedan har du den ute tills den första frosten kommit och då tas den in för vintervila . den blommar som bäst på tvårig ved .

bor du i zon 0-1(2-3) ,, kan du prova att ha den ute i ett skyddat söderläge i sand-grus jord . när vintern kommer kan du täcka den med eklöv och sedan skotta över en massa snö . ibland fryser den ner ibland inte och kommer bli jätte vacker med tiden . vill du vara säker kan man ockås köpa fiberduk och täcka den med .  

Anmäl
2008-05-26 19:53 #2 av: Ascot

Tack för svaret!

Anmäl
2008-07-30 13:36 #3 av: Ascot

Hade ett par fikon på mitt träd. De har ramlat av allihop. De har blivit bruna nästan som om de ruttnat. Någon som vet varför?

 Trädet har inte stått direkt i solen, den har varit för skarp o varm i sommar. Det har stått under tak, så lite sol och mycket ljus har det fått.

Anmäl
2008-08-02 00:15 #4 av: flaxss

solen kan aldrig bli förskarp och för varm för ett fikon ,, den vill stå i full sol och behöver göra det när den odlas här förutsatt att bladenm får växa fram i just södersol,, annars bränns bladen om dom inte är vana vid det .

var frukterna inte mogna då ? när frukten är mogen ( brun,kletig) så trillar dom av .

är dom inte mogna och ändå bruna och så ,, så har trädet inte mått bra eller haft det för mörkt och för fuktigt . då ruttnar frukterna lätt .

för bra fruktsättning och mognad bör den som sagt stå i full sol och så mycket värme det går .

Anmäl
2008-08-04 21:50 #5 av: Ascot

Nej de var inte mogna. Ett fikon har jag fått som var moget, så det har jag ätit. Till nästa år skall det få stå soligt.

Anmäl
2009-08-04 12:03 #6 av: lc-solkatt

Vårt fikonträd i trädgården växer otroligt mycket varje sommar och nu måste vi klippa bort några grenar som oturligt nog bär mycket frukt. Klarar sig fikonen i de avklippta grenarna om man har de i en stor vas eller vattenkanna?

Anmäl