Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Orkidè

2008-11-03 14:40 #0 av: ginnan

Har en brudorkidè som fått babystängel med blad, ser ut som ett nytt skott. Vad gör man med det, klipper bort eller planterar om?

Tacksam för svar.

Anmäl
2008-11-03 16:57 #1 av: Heart

Jag skulle nog låta det växa ett tag så att det inte är för litet när jag planterar om det.

Anmäl
2008-11-04 08:56 #2 av: Bjornen

För säkrast förökning tar man lite fuktig vitmossa (riktig vitmossa) och lägger på undersidan av skottet och placerar plast runt detta. Ev. kan man skada undersidan av skottet lite grand för att stimulera rotbildningen. Håll vitmossan fuktig hela tiden tills det utvecklas rötter.

Många gånger utvecklas också rötter av sig själv på skottet efter kanske ett år. 

Anmäl
2008-11-04 22:26 #3 av: kamel

Jag har en brudorkide som har slutat blomma sen två år tillbaka men den utvecklar varje år två nya plantor som jag låter sitta kvar tills det bildats tre rötter. En av årets bebisar har bara två rötter men nu har den fått en blomstänger så den får sitta kvar ett tag till.

Ingen annan av småplantorna har blommat sen jag tagit bort den  men dom växer så snart har jag nya fina orkideer.

Nästa år skall jag försöka med din metod Björnen och placera spagnum runt  plantbasen  så kanske det går fortare.

Anmäl
2008-11-06 21:44 #4 av: Rozzy

Bebisarna kallas Keiko de är lätta att driva vidare men det är svårt att få orkiden att blomma om när de hänger kvar, så fort de fått ett pat rötter med vitmossa det går så fort då klipper jag av dem och bäddar in dem i vitmossa i en glaskruka.

Vitmossan är en hög grön mossa men den ljusnar nedåt den får inte förväxlas med vitlav. Denna mossan är oumbärlig när man vill plocka skott från alla möjliga växter tex azaleor.

Anmäl
2008-11-07 13:51 #5 av: Bjornen

För att vara petig så varierar vitmossans färg från nästan vit, ljusgrön, grön, rosa eller röd beroende på art och håller fukten mycket bra.

Anmäl
2008-11-15 01:55 #6 av: Sukram

#5 och brun! vitmossor är vackra och färgrika.  Dessutom kan man använda vitmossa till att gro fröer så det är ett praktiskt substrat att odla i.

Anmäl
2008-11-22 02:47 #7 av: Rozzy

Ett tips ar att snitta en gren på en växt packa in grenen med vitmossa vattna och vira löst med plastfolie om så du kan ha koll på fukten, sen är det bara att vänta tills rötterna kikar fram. 

Tänk på att en orkidekeiko vill helst ha ett ph värde på 5,5

 

Anmäl
2008-11-22 17:13 #8 av: ginnan

Tack för alla tips. Hoppas jag kan återkomma med nya blommor. Just nu får den växa till sej, har bäddat in den med plastfolio och mossa.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.