Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Vad är bäst i halvskugga/skugga?

2009-05-14 23:17 #0 av: busan

Hej!

Jag bor i hyresrätt med en stor fantastisk gård från 1927. Vi har några odlingslotter som prunkar för fullt. Men vid en del av gården finns en svag sluttning som har sol bara på morgonen, och där vill en granne och jag plantera perenner (blommande växter blandat med olika färger på bladväxter, som Hosta, Almrot etc.).

Nu önskar vi förslag på lämpliga tåliga växter, både blommande och bladväxter som klarar skugga och inte behöver ansas dagligen. Växterna får inte vara högre 40-50 cm. Gärna marktäckande.

Förslag inväntas med spänning Flört

Lisa

 

Anmäl
2009-05-14 23:44 #1 av: Bjornen

Funkia, gulplister, vintergröna, rosenplister , penningblad, ormöga, sockblomma, hasselört och mahonia är några exempel.

Anmäl
2009-05-15 01:22 #2 av: busan

Tusen tack!

Känner inte till alla dina förslag bland namn men skall snarast kolla på nätet hur dessa ser ut.

Hur är det med Lupiner, lavendel, Silverek, Näva av olka sorter, Daggkåpa?

Bifogar en bild hur platsen ser ut. Lite mer utrymme finns till vänster som sedan avslutas med ett syrenträd som borde tuktas.

Buskarna  i bilden (beskärda ordenligt av fam.bostäder förra året, vi bor i Göteborg) vet vi ej vad det är och helst vill ha bort dem.

 

Anmäl
2009-05-15 01:32 #3 av: Bjornen

Om du planter lupiner och de trivs så finns bara lupiner som desutom vill gärna ha soligare. Lavedel är soldyrkare. Silverek fungerar i olika lägen. Nästan alla nävor trivs i skuggigare lägen (ej blodnäva och jordnäva).

Anmäl
2009-05-15 02:01 #4 av: busan

Jag misstänkte att lupiner inte var ett bra förslag. Lavendel trodde jag mera på men hade fel.

Vi har funderat på följande:
Svalört, Almrot, Lungört, Jättedaggkåpa, Dubbelnäva, Ängsnäva, Hoya

OBS! Vi är bara amatörer men med stort intresse för växter!

Skulle du föredra att "buskarna"  togs bort helt för att få en enhetlig yta? Lite mer ljusinsläpp skulle det bli då, inbillar jag mig. Drömmen är att få ytan mer lantlig ändå tukdad (inte så designad).

Anmäl
2009-05-15 02:17 #5 av: busan

Börjar fatta, tror jag – Funkia alt Hosta, samma växt, besläktade etc?

Anmäl
2009-05-15 02:19 #6 av: busan

Hoppsan! jag skrev Hoya i #4 men menade HostaSkäms

Anmäl
2009-05-15 09:13 #7 av: Bjornen

Svalört är i stort sett en vild växt med gula blommor på våren och passar nog bättre i gräsmattan än i rabatten. Vanlig lungört kan bli mycket dominant och får nog räkna med att de tar upp hela ytan efter ett tag. Däremot är de olika fläckiga lungörterna måttligare i tillväxten.

Alunrot (Heuchera, Heucherella) heter det.

Hoya är en fin krukväxt med väldoftande blommor. 

Hosta är numera det latinska namnet på funkia (knappt 20 arter och ett mycket stort antal korsningar och varianter). De har tidigare haft de latinska namnen Hemerocallis och Funkia.

Anmäl
2009-05-15 10:43 #8 av: Heart

Hej!

Kolla astilbe också, den är helt underbar. Du kan läsa om den på odla.nu.

Anmäl
2009-05-15 11:39 #9 av: Halvdansken

Glöm inte anemoner och lökar som blommar på våren. Olika Förgätmigej-er går också fint.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-05-15 17:43 #10 av: busan

Oj, nu har vi mycket att välja mellan!Skrattande

Vi tackar och bugar ända ner till tårna!

Anmäl
2009-05-27 16:03 #11 av: busan

Så där ja, nu har vi planterat Astilbe, rosa och vita, Praktnäva violett, Gulplister, Vintergröna blå och två sorters Hosta samt fyllt på med Myskmadra som vi flyttat från andra ställen.

En del växter ni rekommenderade gick inte att få tag på men reultatet ser ut att bli jättefint!

Tack alla!Skrattande

Anmäl
2009-05-27 16:56 #12 av: Halvdansken

Pass upp med plisterna, de kan sprida sig ganska duktigt.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.