Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

ny här

2009-05-22 06:18 #0 av: aggeelin

Kunde inte sova och hittade den här I fokus sidan. Jag håller just på att sätta växter i en plantering. Det är spännande att se den växa fram.

Funderar på att ha en del marktäckande växter bl a backtimjan och citrontimjan m fl men också täckbark på jorden. Vad anser ni om täckbark, mår växterna bra av detta? Att det inte blir så mycket ogräs har jag sett.

Lägger först in en bild på en vacker trädgårdsblomma som sambon tagit.  


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2009-05-22 06:25 #1 av: aggeelin

Här är en bild att planteringen, på gång. Det är ett träd nästan mitt i och där är vi på gång med att lägga stenar runt om (syns ej på bilden).


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2009-05-22 06:25 #2 av: aggeelin

Här är en bild från andra hållet.


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2009-05-22 08:14 #3 av: Bjornen

Jag själv använder inte täckbark till annat än att blanda in i jorden eftersom jag tycker att det ser onaturligt ut med täckbark, Den som vill ha prydliga rabatter är väl täckbark bra. Jag själv vill ha allt så naturligt som möjligt och så lite vanliga rabatter som möjligt.

 

Första bilden är cosmea, rosenskära (Cosmos bipinnatus) som är frostkänslig.

Anmäl
2009-05-22 10:59 #4 av: Maria

Efter snart 3 år så är min rabatt utanför huset nästan bara marktäckare runt de buskar jag har. Vackert och praktiskt.

Jag tycker också att det är vackrare med olika marktäckare än täckbark då jag genast tänker på kommunala rabatter.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-22 12:57 #5 av: aggeelin

#3 Rosenskära är det, tack! Jag trodde det i nattens sömninghet men blev osäker (här är kanske alla jättekunniga?) kortet är taget i min mammas trädgårdsland, trädgårdsintresset och intresset för odling "ligger i släkten".

Jag har blandat bl a blandat barkmull i jorden för att ge syre till rötterna, tror jag... men vill gärna ha lättskött rabatt, det är anledningen till att fundera på täckbark.

#4 JO, jag tycker också att det är vackrare med marktäckare runt buskarna. Jag har satt timjan i den torrare delen av rabatten och trampnarv i den mer våta delen. Kommer att ha lite mossflox i ena kanten. I rabatten finns bl a en bondpion, en gul ros, en dvärgsyrén, klematis, kaprifol, blodnäva, pricknäva och en sorts näva till mm.

Finns det tips på andra marktäckare som är lämpliga att använda?


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2009-05-22 22:50 #6 av: Halvdansken

Björnen, du skriver "Jag själv använder inte täckbark till annat än att blanda in i jorden", vilket jag tolkar som att du använder täckbark som jordförbättrare.

Jag har läst att det tar ganska mycket kväve när barken förmultnar, har du märkt nåt av det? Ska man kompensera?

Jag har en del pyntbark liggandes nämligen, som jag kan tänka mig lägga i vår kraftiga lerjord, men har varit lite tveksam till det.

 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-05-22 22:53 #7 av: Halvdansken

#5. "Jag trodde det i nattens sömninghet men blev osäker (här är kanske alla jättekunniga?)"

Jepp, alla här är superexperter på trädgårdar och växter, och om du inte kan leva upp till vår standard så kan du gå och lägga dig i komposten! Tungan ute Skrattande

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-05-22 23:43 #8 av: Bjornen

Huvudsakligen använder jag täckbark (från trasiga osäljbara säckar) för att blanda in i torven som jag sedan använder vid inkrukning av t.ex. rosor eller andra större växter. För att kompensera både pH-sänkning och kväve använder jag ofta träaska som också blandas i jorden. I övrigt använder jag hellre barkmull eller flis som ofta inblandning vid nyanläggning av planteringsområden för att lätta upp min tunga jord. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.