Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Anis och Pepparmynta

2009-05-29 21:17 #0 av: Jennix

Jag sökte på anis men hittade inget på sajten så jag gör en ny tråd och frågar: Hur får man bäst anisfrön att gro? Jag har satt frön flera gånger men inget kommer, påsen är ny.

Också pepparmynta kommer inte upp, men jag funderar på om den förökar sig bättre genom att man tar en stickling?

Ska dom ha ljus eller mörker, planters ytligt eller djupt? Värme?

Nån som vet? Nån som har fått bra resultat?

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2009-05-29 22:44 #1 av: Åsa S

Vanlig anis har jag tagit kryddpåsar av ur köksskåpet och de har grott utan problem. Sådda i kruka på fönsterbrädan.

 

(är det anisisop så måste de ha kallstratifiering)

 

Äkta pepparmynta är steril så den går inte att fröså, köp en planta el. byt till dig en planta. Har du det minsta bra jord för myntaodling har du snart hela jättemycket mynta (de sprider sig ganska bra när de trivs så en viss ogräsvarning)

Anmäl
2009-05-29 22:55 #2 av: Jennix

#1  Varför finns dom då som frön om dom inte går att så?? Skrikandes

Tack för tipsen, Åsa!

Pepparmynta ska jag ha inomhus i en kruka, så det är ingen fara. Om det inte sprider sig utanför krukan. Flört

Vet du om vanlig anis gror i mörk eller ljus, hur djupt ska fröna sättas?

(är nybörjare)

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2009-05-29 23:15 #3 av: Åsa S

Pepparmynta trivs INTE inomhus detta är en utomhusväxt.

 

Anis kan man så i vanlig såjord, täcks av några mm jord, vattna så jorden blir fuktig, sätt plastpåse över krukan, ställ just men ej i gassande sol. Normal grotid = 1-2v Anis funkar inte heller någon längre tid inomhus denna måste ut under sommaren.

Anmäl
2009-05-30 00:01 #4 av: Bjornen

Den mesta pepparmyntan som säljs är tyvärr frösådd och därmed är det inte pepparmynta. Pepparmyntan är inte steril men däremot inte fröstabil och det innebär att om man sår frön av pepparmynta blir det inte pepparmynta, utan någon annan mynta. De flesta myntor är apomiktiska arter.

Anisfröna är lite känsliga och kan ibland vara misshandlade som säljs i fröpåsarna. När fröna är hela brukar de gro bra.

Varken anis eller pepparmynta är lämpliga inomhus. Däremot fungerar de bättre på en balkong. Anis är ettårig. Pepparmynta behöver en köldperiod under vintern, men kan odlas inomhus sommartid men kvaliten blir inte bra då. 

Anmäl
2009-05-30 00:12 #5 av: Jennix

#4  OK, då är det en mynta men kanske inte pepparmynta... Jag lär mig nya saker hela tiden. Flört

Jag har tyvärr ingen balkong och vill ha lite pepparmynta till köksbruk... Vi får väl se vad som händer. Jag har en liten stickling iallafall om det inte kommer upp några frön.

Måste skaffa mig lite mark att odla på. Obestämd

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.