Annons:
Etiketterfröerfrösådder
Läst 18098 ggr
Solaika
2009-06-03 16:15

Vad förstör mina rädisor? :(

Jag blir så ledsen. Jag har sått mig ett litet grönsaksland utanför altanen. Där har jag sått bland annat rädisor. De va först med att titta upp och har vuxit på bra. Men bladen är alldeles håliga och trasiga. Kan det va alla otäcka myror som tycker att de ska bo hos oss? Hur blir jag av med eländet utan att skada växterna?

Sen upptäckte jag nu att några rädisor hade vissnat ihop så jag drog upp dem. Drar då upp en halvt uppäten rädisa med en grågulaktig äcklig larv i. Kommer resten av mina rotsaker att ätas upp oxå? :(

Hjälp! Gråter

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
Åsa S
2009-06-03 17:59
#1

Hålen i bladen är troligtvis jordloppor, de gillar rädisblad och gör hål i dem. Jag tycker att en riktigt tidig sådd behövs för rädisor det är för mycket jordloppor sedan.

Larven antar jag är en knäpparlarv eftersom det verkar som att det är ett nytt grönsaksland. Knäpparlarver finns i gräsmattor och larven behöver några år på sig för att bli vuxen. Tar man bort maten (gräset) äter de på grönsaker under jord ex. rädisor, potatis, morötter. Det är främst de första åren då man gjort ett nytt land som man har problem och under de åren kan man satsa främst på att odla sånt man skördar saker ovan jord ex. sallat, spenat, mangold, ärtor, bönor.

Solaika
2009-06-03 18:13
#2

Jordloppor? Kan man bli av med dem på nåt vis eller skydda plantorna? Har aldrig hört talas om dem. Jag ser bara alla äckliga myror som far omkring i landet.. men de skadar alltså inte bladen? Sådde rädisorna i början av maj som det stod på påsen, för sent?

Men dumma larv! Det har varit en rabatt där innan bara att den växt igen något när folk som inte brytt sig bott här. Varför finns det så mycket äckliga djur som vill förstöra det vi sår? Skrikandes

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Bjornen
2009-06-03 23:33
#3

Jordloppor trivs i närhetn av gräs och bli riktigt besvärlig mot kålväxter och särskilt om det är torrt. Vattna rikligt så växer rädisorna i från dem. Undvik att så i närheten av gräs. För bekämpning ta en trasa och kleta på tjära och gå med trasan strax ovan bladen så hoppar jordlopporna och fastnar i tjäran eller annat som de kan fastna på.

Knäpparlarver är gula sega larver som normalt lever på gräsrötter men i brist på dessa angriper de andra växter. De är oftast larv i 3 år mn varierar lite beroende på art. De gör mycket skada första året om man bryter grässvålen och kan vara besvärlig vid gräskanten.

Om larverna är mera vitaktiga låter det mera som fluglarver som snabbt utvecklas till maskar. Kålfluga ?

Solaika
2009-06-03 23:54
#4

Okej, ja det är ju precis i gräskanten förstås. Får försöka få tag i tjära då så kanske jag blir av med problemet. Jag vattnar massor varje dag. Eftersom det är grus o sten under jorden så rinner det bort rätt mycket så jag vattnar o vattnar :)

Larven var liten och grågul.. kände inte på den *ryyyys* Kan man bli av med larväcklena på nåt vis eller är det bara att acceptera att de är där?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Bjornen
2009-06-04 00:06
#5

Fluglarver är korta och knubbiga och enhetligt vitaktiga med dragning åt grått eller svagt gul medan knäpparlarverna är längre och smärtare och mera gula med lite svagare ränder.

Plocka larverna och förstör dem. Jag tror mest på fluglarver eftersom de är mycket glupska jämfört med knäpparlarverna.

Solaika
2009-06-04 00:09
#6

Den va kanske 5-7 mm lång, 2 mm bred och ljust gulgrå. Men usch, jag avskyr att ta i kryp o kräldjur *ryyys* Men de syns ju inte ovan jord.. så hur plockar man de då? Vartefter de förstör mina grönsaker?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
Thea
2009-06-04 13:13
#7

*kapar tråden*

Vi är i färd med att bryta nytt land av gräsmattan för att kunna sätta potatis (sent om sider….). Jag har alltid fått lära mig att potatis är att rekommendera 1a året för att undvika ogräsexplosion i nytt trädgårdsland, men här får jag läsa att det INTE är att rekommendera pga knäpparlarven. Vad göra? Vad bör vi sätta i vårat nya, förhoppningsvis, fina land? Potatis eller bladgrönsaker?

H. Thea

Medarbetare hästhoppning.ifokus.se

Bjornen
2009-06-04 13:31
#8

Normalt försöker man så säd eller grönfoder direkt efter vallbrott och sätter möjligen potatis året efter men helst två år efter vallbrottet för att få så lite skador som möjligt av knäpparlarver.

Bladgrönsaker angrips sällan av knäpparlarven och är att rekommendera. Även andra rotsaker brukar fungera bra utan större angrepp av knäpparlarver. Det är potatisen som drabbas allra värst av knäpparlarver.

Bondbönor är effektiva ogräsbekämpare genom att det blir helt mörkt under bondbönsplantorna och dessutom göder ju alla ärtväxter jorden.

Thea
2009-06-04 14:01
#9

Tack för ett bra svar Bjornen, även om det inte var det jag ville höra! Flört 

Med tanke på den ENORMA explosionen av ffa nate i det gamla trädgårdslandet (ska tilläggas att jag möljade ner en massa dött ogräs = frösådde duktigt Skäms ) vet jag inte om bladgrönsaker är det jag tänker på i första hand!

Bondbönor….nja, inte direkt favoritbönan, men helt klart ett alternativ! Gödlsa vet jag inte om vi behöver eg. Det verkrar finnas duktigt med "kräm" i marken då det växer så det knakar om det!

Eller så håller vi i hatten och sätter potatis och så blir det vad det blir….

H. Thea

Medarbetare hästhoppning.ifokus.se

MdM-Cernita
2009-06-04 21:58
#10

Marktäckning med gräsklipp hjälper mot knäpparna.

Jordloppor minskar oedentligt om man mjölar ner plantorna med stenmjöl eller kalk, när de blir större växer de ifrån dem.

Solaika
2009-06-04 23:55
#11

Stenmjöl? Blästersand, 0,001 mm, funkar det? ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

MdM-Cernita
2009-06-10 07:58
#12

#11

Ingen aning om vad det är men om alla nollorna betyder diameter på kornen måste det funka perfekt,  det ska bara lämna damm på bladen. Stenmjöl  ger faktiskt näring åt jorden oxå.

Bjornen
2009-06-10 13:17
#13

Att lotta ner bladen ska hjälpa mot jordloppor, men det påverkar också bladen negativt genom att fotosyntesen försvåras. Jag tror därför att nerlortningen av bladen kanske orsakar lika storskada som jordlopporna. Det är som störst angrepp i torrt och varmt väder och därför är vattning effektivt så att de växer ifrån jordlopporna.

Annons:
Solaika
2009-06-11 21:49
#14

Regnvädret senaste dagarna borde vara positivt alltså :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Upp till toppen
Annons: