Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Vad förstör mina rädisor? :(

2009-06-03 16:15 #0 av: Solaika

Jag blir så ledsen. Jag har sått mig ett litet grönsaksland utanför altanen. Där har jag sått bland annat rädisor. De va först med att titta upp och har vuxit på bra. Men bladen är alldeles håliga och trasiga. Kan det va alla otäcka myror som tycker att de ska bo hos oss? Hur blir jag av med eländet utan att skada växterna?

Sen upptäckte jag nu att några rädisor hade vissnat ihop så jag drog upp dem. Drar då upp en halvt uppäten rädisa med en grågulaktig äcklig larv i. Kommer resten av mina rotsaker att ätas upp oxå? :(

Hjälp! Gråter

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-06-03 17:59 #1 av: Åsa S

Hålen i bladen är troligtvis jordloppor, de gillar rädisblad och gör hål i dem. Jag tycker att en riktigt tidig sådd behövs för rädisor det är för mycket jordloppor sedan.

 

Larven antar jag är en knäpparlarv eftersom det verkar som att det är ett nytt grönsaksland. Knäpparlarver finns i gräsmattor och larven behöver några år på sig för att bli vuxen. Tar man bort maten (gräset) äter de på grönsaker under jord ex. rädisor, potatis, morötter. Det är främst de första åren då man gjort ett nytt land som man har problem och under de åren kan man satsa främst på att odla sånt man skördar saker ovan jord ex. sallat, spenat, mangold, ärtor, bönor.

Anmäl
2009-06-03 18:13 #2 av: Solaika

Jordloppor? Kan man bli av med dem på nåt vis eller skydda plantorna? Har aldrig hört talas om dem. Jag ser bara alla äckliga myror som far omkring i landet.. men de skadar alltså inte bladen? Sådde rädisorna i början av maj som det stod på påsen, för sent?

Men dumma larv! Det har varit en rabatt där innan bara att den växt igen något när folk som inte brytt sig bott här. Varför finns det så mycket äckliga djur som vill förstöra det vi sår? Skrikandes

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-06-03 23:33 #3 av: Bjornen

Jordloppor trivs i närhetn av gräs och bli riktigt besvärlig mot kålväxter och särskilt om det är torrt. Vattna rikligt så växer rädisorna i från dem. Undvik att så i närheten av gräs. För bekämpning ta en trasa och kleta på tjära och gå med trasan strax ovan bladen så hoppar jordlopporna och fastnar i tjäran eller annat som de kan fastna på.

Knäpparlarver är gula sega larver som normalt lever på gräsrötter men i brist på dessa angriper de andra växter. De är oftast larv i 3 år mn varierar lite beroende på art. De gör mycket skada första året om man bryter grässvålen och kan vara besvärlig vid gräskanten.

Om larverna är mera vitaktiga låter det mera som fluglarver som snabbt utvecklas till maskar. Kålfluga ?

Anmäl
2009-06-03 23:54 #4 av: Solaika

Okej, ja det är ju precis i gräskanten förstås. Får försöka få tag i tjära då så kanske jag blir av med problemet. Jag vattnar massor varje dag. Eftersom det är grus o sten under jorden så rinner det bort rätt mycket så jag vattnar o vattnar :)

Larven var liten och grågul.. kände inte på den *ryyyys* Kan man bli av med larväcklena på nåt vis eller är det bara att acceptera att de är där?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-06-04 00:06 #5 av: Bjornen

Fluglarver är korta och knubbiga och enhetligt vitaktiga med dragning åt grått eller svagt gul medan knäpparlarverna är längre och smärtare och mera gula med lite svagare ränder.

Plocka larverna och förstör dem. Jag tror mest på fluglarver eftersom de är mycket glupska jämfört med knäpparlarverna.

Anmäl
2009-06-04 00:09 #6 av: Solaika

Den va kanske 5-7 mm lång, 2 mm bred och ljust gulgrå. Men usch, jag avskyr att ta i kryp o kräldjur *ryyys* Men de syns ju inte ovan jord.. så hur plockar man de då? Vartefter de förstör mina grönsaker?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-06-04 13:13 #7 av: Thea

*kapar tråden*

Vi är i färd med att bryta nytt land av gräsmattan för att kunna sätta potatis (sent om sider....). Jag har alltid fått lära mig att potatis är att rekommendera 1a året för att undvika ogräsexplosion i nytt trädgårdsland, men här får jag läsa att det INTE är att rekommendera pga knäpparlarven. Vad göra? Vad bör vi sätta i vårat nya, förhoppningsvis, fina land? Potatis eller bladgrönsaker?

H. Thea

Anmäl
2009-06-04 13:31 #8 av: Bjornen

Normalt försöker man så säd eller grönfoder direkt efter vallbrott och sätter möjligen potatis året efter men helst två år efter vallbrottet för att få så lite skador som möjligt av knäpparlarver.

Bladgrönsaker angrips sällan av knäpparlarven och är att rekommendera. Även andra rotsaker brukar fungera bra utan större angrepp av knäpparlarver. Det är potatisen som drabbas allra värst av knäpparlarver.

Bondbönor är effektiva ogräsbekämpare genom att det blir helt mörkt under bondbönsplantorna och dessutom göder ju alla ärtväxter jorden. 

Anmäl
2009-06-04 14:01 #9 av: Thea

Tack för ett bra svar Bjornen, även om det inte var det jag ville höra! Flört 

Med tanke på den ENORMA explosionen av ffa nate i det gamla trädgårdslandet (ska tilläggas att jag möljade ner en massa dött ogräs = frösådde duktigt Skäms ) vet jag inte om bladgrönsaker är det jag tänker på i första hand!

Bondbönor....nja, inte direkt favoritbönan, men helt klart ett alternativ! Gödlsa vet jag inte om vi behöver eg. Det verkrar finnas duktigt med "kräm" i marken då det växer så det knakar om det!

Eller så håller vi i hatten och sätter potatis och så blir det vad det blir....

H. Thea

Anmäl
2009-06-04 21:58 #10 av: MdM-Cernita

Marktäckning med gräsklipp hjälper mot knäpparna.

Jordloppor minskar oedentligt om man mjölar ner plantorna med stenmjöl eller kalk, när de blir större växer de ifrån dem.

Anmäl
2009-06-04 23:55 #11 av: Solaika

Stenmjöl? Blästersand, 0,001 mm, funkar det? ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-06-10 07:58 #12 av: MdM-Cernita

#11

Ingen aning om vad det är men om alla nollorna betyder diameter på kornen måste det funka perfekt,  det ska bara lämna damm på bladen. Stenmjöl  ger faktiskt näring åt jorden oxå.

Anmäl
2009-06-10 13:17 #13 av: Bjornen

Att lotta ner bladen ska hjälpa mot jordloppor, men det påverkar också bladen negativt genom att fotosyntesen försvåras. Jag tror därför att nerlortningen av bladen kanske orsakar lika storskada som jordlopporna. Det är som störst angrepp i torrt och varmt väder och därför är vattning effektivt så att de växer ifrån jordlopporna.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.