Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

rhododendron

2009-05-27 16:39 #0 av: golden-angel

Är det någon som vet hur man kan föröka rhododendron?

Går det att göra ens en gång?

Så sugen att försöka.

Anmäl
2009-05-27 17:01 #1 av: Halvdansken

Man kan ta sticklingar, men det är inte helt enkelt.

Det som rekommenderas är avläggare, dvs man tar en lång gren och böjer ner den mot jorden och fäster den så att den stannar där. Man kan gärna skära av lite av barken på den biten som ligger mot jorden. Sen täck över med lite jord, och efter nåt år har den grenen satt nya rötter, och då kan man skära av den från moderplantan och flytta.

Men det är inget som går fort precis...

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-05-27 19:56 #2 av: Bjornen

Sticklingar tas som klacksticklingar occh ska sättas i torv med mycket sand i och bör stå i växthus. Jag har själv inte provat och kanske mest för att rådjuren äter upp allt vad rododendron heter..

Anmäl
2009-05-28 13:25 #3 av: mara

De finns en hemsida www.rhododendron.se där du kan kolla allt om roddisar eller få tips.

Anmäl
2009-05-28 14:11 #4 av: golden-angel

Tack så jättemycket !!

Anmäl
2009-05-31 12:11 #5 av: JanLindgren

Hej!

Många rhododendron är relativt lätta att föröka med sticklingar. Ta inte sticklingarna med klack. Lövfällande rhododendronsticklingar bör tas före midsommar. Vintergröna kan du ta från mitten av augusti till jul. Använd ett medium av hälften torv och hälften perlite. Kan du få tag i IBA så underlättar det rotningen. Sätt sticklingarna i sluten luft, helst med undervärme.

Det ordnas en del små kurser om rhododendronförökning här och var i Sverige. Leta reda på någon så kan du lära dig mera. Jag har en liten varje år, andra söndagen i augusti. Plats: norra Skåne.

MVH

Jan Lindgren

Anmäl
2009-06-01 01:06 #6 av: awjungfru57

men visst kan man väl dela en planta? Sätta spaden i mitten och gräva upp halva?

Jag behöver flytta min lilla och tänker att jag kan dela den då, det ska väl inte vara några problem?

Anmäl
2009-06-01 13:14 #7 av: Bjornen

En planta som har tydligt olika delar kan delas men en bara stor planta kan vara svårare. Då är det bättre att ta bort en liten del av plantan med rötter och sätta i kruka. 

Anmäl
2009-06-01 21:12 #8 av: JanLindgren

Hej!

Normalt går det inte att dela Rhododendron men ibland kan man ha tur. Jag skulle inte chansa med mina plantor. Ta en avläggare om du vill ha en enstaka ny planta. Rhododendron är en buske så en spade går inte tvärs igenom en planta. En motorsåg är nog ett bättre alternativ.

MVH

Jan Lindgren

Anmäl
2009-06-03 00:47 #9 av: awjungfru57

hmm, motorsåg, låter lifsafarlit... Jag tror jag flyttar min som den är, utan åverkan.

Jag har sett att det bryter nya knoppar på en gren, fantastiskt! Klippte av en gren som var i vägen, det blev en trist stump kvar, där har nu flera små skott börjat spira. Kul!

Anmäl
2009-06-06 18:31 #10 av: Halvdansken

Här är ett par bilder på vår stora, som är den där vanliga sorten.

 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.