Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rosor

Larver på rosen!

2009-06-24 15:23 #0 av: missempty

Snälla hjälp mig - jag har fått massa larver på min fina ros! Gråter

Såhär ser de ut:

Nu undrar jag - VAD är det för larver och hur blir jag av med dem?! De döar min ros, för anledningen till att jag upptäckte dem var att jag hittade en död kvist, började då undersöka saken närmare. Bestämde mig för att klippa av hela den delen av rosen som var totalt sönderäten... men jag upptäckte att även min sommarslöja som står bredvid är uppäten till minst hälften, kan det vara samma larver där?!

Hjälp mig... jag är förtvivlad!

Anmäl
2009-06-24 15:27 #1 av: missempty

Lägger även in en stor bild på hela kvisten jag klippte bort, så ni får se att det finns massa larver där och vilken skada de gjort... Rynkar på näsan

Anmäl
2009-06-24 15:29 #2 av: missempty

Min underbart fina ros, som precis börjar blomma dessutom... åh, jag är verkligen ledsen nu!

Anmäl
2009-06-24 15:48 #3 av: Åsa S

Rosenbladstekel (det finns flera olika bladsteklar som äter på rosor)  ser det ut som och den äter bara på rosor, och har du bara en ros är det väl inga problem jag hade den vitgördlade rosenbladstekeln ett år på många rosor och jag bekämpade dem genom att klämma sönder dem och sedan dess har jag aldrig fått påhälsning av några nya.

 

Steklar brukar inte funka så bra att spruta med medel på det går snabbare att mosa dem för hand, om man tycker det är äckligt kan man ex. införskaffa ett par rejäla diskhandskar.

Anmäl
2009-06-24 18:53 #4 av: missempty

Urk bläh... måste jag verkligen ge mig på dem själv?! BLÄÄÄ... jag kan mosa sniglar men aldrig för hand, jag kan plocka fästingar på hunden men jag dödar dem inte för hand, men usch... måste väl ge mig på dem om jag vill rädda rosen (ja, jag har bara en ros... än så länge).

Tack för ditt svar Åsa S!

Anmäl
2009-06-25 09:46 #5 av: grinar

Plocka    bort  larverna du kan se och spruta sedan plantan med såpvatten.

Anmäl
2009-06-25 10:09 #6 av: Bjornen

Angrepp av olika larver fungerar inte sprutning med såpvatten eftersom hela larven måste täckas av såplösningen. Plocka larver och lägg dem i en hink med såplösning eller annat ytspänningsförstörande medel, då drunknar larverna.

Endast medel som innehåller Pyretrum dödar larverna. Pyretrum är numera syntetiskt tillverkade men ursprungligen var det framställt av en prästkragsart från Nordafrika av samma släkte som vår rosenkrage. Ett giftigt medel men är ändå skonsamt mot naturen i övrigt och fungerar bara som kontaktgift. Jag förordar plockning och sedan larverna är plockade behövs inget annat och en sprutning med såolösning därefter är helt onödigt. Om larverna blir kvar utvecklas en fjärlsliknande insekt som kanske övervintrar i trädgården och lägger nya ägg nästa år. Efter en första plockning av larv bör man se efter igen några gånger för att utesluta nya angrepp.  

Anmäl
2009-06-25 11:51 #7 av: missempty

Men BLÄH! Ok, då får jag ge mig på larverna idag, trots att jag tycker det är JÄTTEäckligt! Skrikandes

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.