Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

avenbok

2009-05-29 19:36 #0 av: eraaena

hej!

jag har precis planterat en avenbok häck.plantorna har tagit sig väldigt olika.

Hur vet jag om de tar sig eller inte?hur länge efter planteringen visar det sig?

Mvh//Ann-Charlotte

 

 

Anmäl
2009-05-29 23:36 #1 av: Heart

Hej!

Jag har planterat avenbok vid några olika tillfällen. Vid ett ställe satte jag två stycken som skulle bli som pelare. Den ena av dem kommer lite senare, vilket är jättekonstigt eftersom det är samma växt. När vi för tre år sedan köpte till en annan häck så verkade en planta liten och den såg ut som om den skulle dö, vi planterade den i alla fall och nu är den och häcken jättefin. Så min erfarenhet av avenbok är att de verkar komma även om de ser lite ledsna ut i början. Det är verkligen en jättefin växt.

Anmäl
2009-05-30 00:03 #2 av: Bjornen

Barrotade plantor ger ojämn start och etablering. Krukodlad ger jämnare etablering men är dyrare.

Anmäl
2009-05-30 14:27 #3 av: Halvdansken

Björnen, vad är egentligen barrotade? Har de växt på nåt speciellt sätt?

Jag har köpt barrotade rosor, och de är billigare, men man kan bara få tag i dem typ oktober-april.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-05-30 18:20 #4 av: Bjornen

Många växter tas upp barrotade och sedan krukas in. Barrotade växter är ofta starkare och större eftersom de är svårare att kruka in. De tas upp under oktober-december och kyllagras vid nollgradig temperatur tills de säljs eller krukas in. Normalt finns barrotade plantor tillgängliga fram till midsommar i grossistledet beroende på efterfrågan.

Numera finns olika buskar och träd som bara levat i krukor och får större krukor undan för undan.

Så gott som alla okulerade rosor har varit barrotade en gång.

Anmäl
2009-05-31 14:43 #5 av: Halvdansken

Jo, men hur växer de? Om de inte har jord och en kruka? Eller tar man upp dem och spolar bort jorden?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-06-01 13:38 #6 av: Bjornen

Om de inte är krukodlade så växer de på friland och omplanteras kanske varannat år tills de säljs. Normalt är ju de flesta växter sålda som något enstaka år. Alla fröplantor och sticklingar sås eller sätts i växthus och planteras sedan ut på friland för att växa. En del odlas numera bara i kruka och kyllagras i kruka.

Frilandsodlade träd och buskar tas upp med maskin på senhösten och lagras i kyl under vintern. Man sköljer inte av jorden utan de får ha lite jord kvar som håller fukten. Troligen ruskar man av jorden så att de lättare kan packas men man sköljer dem inte.

Anmäl