Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Plocka vissna blommor på lobelia?

2009-06-10 08:10 #0 av: rakuLotta

Man plockar ju bort vissna blommor på sommarblommorna så att de inte ska gå i frö men hur gör ni med de som har väldigt små blommor, typ lobelia eller som en väldigt småblommande typ av brudslöja som jag köpte... Det är ju ett jättejobb att hitta de små nervissnade blommorna. Tycker mycket om dessa växter men det känns som att de inte håller hela säsongen hos mig, kanske pga detta?

Vill bara veta hur ni gör.

Sen en fråga angående blomman för dagen. Köpte en och planterade i denna grupp, men den mår inte bra. Den blommar i och för sig men bladen vissnade rätt omgående. Jag blandade i långverkande gödning i blomjorden, men det ska den väl tåla?

Någon som har nån teori? Hur sköter ni denna blomma?

Mvh Lotta

Anmäl
2009-06-10 11:15 #1 av: Bjornen

Sticklingförökade lobelia är fleråriga och klarar sig bättre än de vanliga ettåriga lobelian. Det är helt klart att lobelia skulle blomma längre och bättre om de inte tilläts att gå i frö men det är ju så små blommor och det är ovanligt att någon klipper av överblommande blommorna.

På bilden ser inte lobelian att må bra heller och en gissning är att de fått för mycket vatten och lider av syrebrist.

Anmäl
2009-06-10 13:40 #2 av: rakuLotta

Ok, men de står under tak och har inte fått regn på sig och jag tycker inte att jag vattnat utan att känna på jorden... men vi får väl se vad som händer. Tack för svar.

Anmäl
2009-06-10 13:42 #3 av: Bjornen

Du har väl avriningshål så överskottet rinnerbbort ?

Anmäl
2009-06-10 14:56 #4 av: ikna

Jag sådde lobelia för första gången förra våren och en av dem har övervintrat Förvånad och blommar nu för fullt igen. Glad Jag brukar klippa ner hela plantan när den ser risig ut mot slutet av säsongen (juli) och då kommer den igen.

Till vänster i bilden står en lobelia från 2008 och till höger en från 2009.

Anmäl
2009-06-10 21:39 #5 av: rakuLotta

#3. Ja, givetvis:-)

#4. Övervintrat, då måste det vart en flerårig då eller? De är ju så fina...

Anmäl
2009-06-11 01:31 #6 av: lislena

#4 Hur förvarade du lobelian under vintern?Foten i munnen

Svalt eller hade du den inne?

Jag har själv sått lobelia för första gången. Dom har växt jättebra..men jag skulle vilja testa att spara någon till nästa år...

Anmäl
2009-06-11 02:07 #7 av: Ahnna

Jag har aldrig klippt bort vissna blommor på lobelia och de brukar blomma länge här. Förra året hade jag några i krukor och några i stenpartiet (sand + jord och mycket sol) och de blommade helt överdådigt mycket hela säsongen tills frosten kom. De som satt i krukorna stod i halvskugga med kvällssol och stenpartiet har som mest sol på kvällen det också, kan det kanske ha nåt samband? Att de fick en sval start på dagen och sedan stigande mängd sol tills kvällen. Hursomhelst så har lobelia varit väldigt lättodlad här. Jag brukar vattna med vanlig krukväxtgödning en gång i veckan, men i år tänker jag nog prova nässelvatten.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-06-11 08:26 #8 av: ikna

#4 Jag hade ett övervintringsrum i växthuset där jag höll runt 8 grader. Till den kommande vintern ska jag ha den i förrådet med tilläggsljus ca 4 timmar per dygn och ca 5-8 grader.

Anmäl
2009-06-14 00:09 #9 av: lislena

#8 vad bra då ska jag också testa det...Glad

Anmäl
2009-06-16 02:09 #10 av: mara

Jag har aldrig plockat bort vissnande lobeliablommor. Har haft lobelior i krukor varje sommar (plantor) och dom har blommat överdådigt ända till slutet på augusti/ september, beroende på vädret. Nu har jag provat att fröså, och plantera ut på friland med samma resultat, plus att dom frösådde sig själva och blommade år 2. Inte lika rikligt, men ändå. Det var från botaniska trädgården i GBG som jag köpt fröerna och dom blev jättesöta, rosa. Dumt nog tog jag själv inga fröer, så nu har jag inga kvar. Men man kan bli medlem i konnessörklubben och köpa fröer därifrån. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.